Potrivit unei proiecții realizate de Institutul Național de Statistică, dacă trendul actual se păstrează, populația României ar putea scădea la 16 milioane de locuitori în 2050.
Aceasta în contextul în care anul 2020 a fost al 31-lea în care numărul deceselor a fost mai mare decât cel al nașterilor, informează Digi24.
Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultima sută de ani, iar declinul demografic afectează toate sectoarele economiei: PIB, buget, sustenabilitatea fondurilor de pensii, alocarea de fonduri europene.
Potrivit sursei citate, situația demografică a României a fost unul dintre principalele subiecte discutate în cadrul întâlnirii dintre președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu și liderii coaliției de guvernare.
Din declarațiile miniștrilor reiese că sunt luate în calcul mai multe măsuri pentru combaterea declinului demografic cu care se confruntă România.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că va face din construcția de creșe și after-school-uri o prioritate în mandatul său, astfel încât părinții să aibă posibilitatea să își continue activitatea profesională, iar natalitatea să fie stimulată.
Totodată, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că are în vedere extinderea vârstei de pensionare, de la 65 la 70 de ani, în cazul în care o persoană își dorește acest lucru.
Vasile Ghețău, directorului Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române și profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității din București, a explicat pentru Digi24 că scăderea demografică de anul trecut, de 100.000 de oameni, este uriașă, iar depopularea se va accentua.
„Anul trecut, scădere naturală a atins 100.000 locuitori, față de 60.000 – 70.000 în alți ani. 100.000 de locuitori pierdere naturală într-un an este enorm pentru o populație de 19,2 milioane de locuitori. Dacă această scădere naturală se menține, de 100.000 pe an, probabil vom avea o migrație externă încă negativă la care se adaugă scădere naturală și avem o scădere totală 150.000 de locuitori pe an.
Este dramatic, iar perspectivele statistice și din surse internaționale reiese că populația era proiectată pentru mijlocul secolului între 15-16 milioane, depinde de ipoteza asupra migrației. Or, scăderea de anul trecut și sigur se va întâmplă și în acest an, toate aceste calcule trebuie refăcute, pentru că datele sunt previzibile, pentru mijlocul secolului vor fi și mai dramatice. Depopularea ia dimensiuni din ce în ce mai dramatice”, a declarat directorul Centrului de Cercetări Demografice.
Acesta mai spune că măsurile punctuale, precum creșterea alocațiilor sau stimulentele financiare nu reprezintă soluția de redresare a natalității. Ghețău adaugă că în spatele acestui fenomen, de a avea un copil sau cel mlt doi, sunt factori de natură economică, socială și personală, iar factorul determinant nu mai este doar cel economic, ci și cel profesional.