Bulgarii de toate vârstele, unii cu vârsta de până la 20 de ani, s-au alăturat cozilor lungi la spitale în acest weekend, după ce participarea redusă la listele de priorități a condus guvernul să deschidă vaccinările pentru toată lumea.
Mai puțin de o treime dintre cei desemnați ca prima linie pentru vaccinurileCovid-19 au ales să accepte oferta de când au devenit disponibile la sfârșitul lunii decembrie.
Mulți dintre cei care stau la coadă în acest weekend au fost dornici să fie printre primii europeni fără prioritate care au fost vaccinați, după ce Bulgaria a anunțat vineri că unele spitale vor începe să administreze vaccinurile AstraZeneca oricui dorește.
Decizia de a renunța la listele inițiale de stabilire a priorităților a venit după ce Bulgaria a înregistrat cea mai mică rată de vaccinare din Uniunea Europeană – în mare parte din cauza îngrijorărilor legate de efectele secundare și a neîncrederii tot mai mari față de guvern și instituțiile sale.
Cu toate acestea, alți oameni au fost fericiți să ia locul scepticilor.
„Prietenii care locuiesc acum în străinătate îmi spun că vor trebui să aștepte încă șapte sau opt luni înainte ca așa ceva să se întâmple”, a adăugat ea.
Au existat 355.000 de persoane în primele două grupuri prioritare, care au inclus medici, asistenți medicali și profesori. Dar din acest număr, mai puțin de 100.000 au ales să se inoculeze.
„Înainte, pledam cu oamenii să vină și să se vaccineze”, a declarat Silvia Cholakova, managerul centrului medical al spitalului de urgență Pirogov din capitala țării, Sofia.
Dar, din moment ce procesul a fost deschis tuturor bulgarilor, „echipele sunt ocupate la maximum și noi nu dorim să schimbăm decizia nimănui”, a spus Cholakova.
Majoritatea oamenilor au salutat decizia, dar unii analiști s-au opus, precizând că anunțul a perturbat sistemul de grupuri prioritare.
Asta a însemnat că, în weekend, aceste grupuri vulnerabile au trebuit să se alinieze ore în șir la aceleași cozi ca și oamenii sănătoși în vârsta de douăzeci de ani.
Cu toate acestea, până marți, coziile au devenit mult mai scurte, iar personalul medical din orașele mai mari a raportat că vaccinările funcționează fără probleme.
Neîncrederea în vaccinuri este mai mare în rândul bulgarilor decât în alte țări ale UE.
În două sondaje de opinie publice separate publicate săptămâna trecută de institutele BBSS Gallup și Alpha Research, 48% și 52% dintre respondenți au declarat că nu vor fi vaccinați.
Teoriile conspirației, știrile false și experții care se contrazic reciproc au creat „o opinie publică extrem de ezitantă despre vaccinuri” chiar înainte de sosirea primelor doze, a declarat pentru AFP analistul Alpha Research, Boryana Dimitrova.
„Oamenii spun:„ Dacă medicii nu vaccinează, de ce ar trebui? ”, A spus Dimitrova.
Autoritățile nu au reușit să convingă grupurile cheie că vaccinurile sunt sigure, a adăugat ea.
„Acesta este un defect serios din partea guvernului.”
Imaginile cu tineri activi care se vaccinează au dominat posturile de radiodifuziune.
„Dar aceasta nu este o veste bună”, a spus analistul Gallup Parvan Simeonov. „Ideea este că există persoane din grupurile de risc în cozi.”
Ratele scăzute de vaccinare sunt rezultatul neîncrederii bulgarilor în instituții și a gestionării guvernului față de criza sănătății, a spus Simeonov.
La doar 10%, rata de aprobare a Cabinetului prim-ministru conservator Boyko Borissov a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani în care a ocupat funcția de premier, a indicat ultimul sondaj al lui Gallup.
Cu următoarele alegeri generale programate pentru 4 aprilie, campania de vaccinare este extrem de politizată, Borissov urmărind să inoculeze 10.000 de oameni în fiecare zi.
Aproximativ 150.000 de persoane, sau aproximativ 2,1% din populație, au primit cel puțin o doză de vaccin până miercuri, comparativ cu peste 27% în Marea Britanie, 4,2% în Germania și 3,8% în Franța, potrivit site-ului The World in Data