Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la încetarea tuturor proiectelor planificate de exploatare a cărbunelui, pentru ca lumea să renunțe cât mai rapid la „depdendența mortală” de această sursă de energie care sufocă planeta.
Acesta spune că eliminarea cărbunelui din procesul de producție a energiei este poate cel mai important pas pentru gestionarea schimbărilor climatice, informează Digi24.
Oficialul a făcut această declarație în deschiderea summitului PPCA (Powering Past Coal Alliance), un grup de state ș companii care încearcă să elimine cărbunele ca formă de producție de energie.
PPCA a fost fondată de Marea Britanie și Canada, Regatul Unit fiind unul dintre statele care susțin că vor elimina complet utilizarea cărbunelui până în 2024.
Cu toate acestea, în Marea Britanie se pun presiuni pentru deschiderea unei noi mine de cărbune în Cumbria, nordul Angliei.
Țara va găzdui în noiembrie un summit climatic al ONU. La această reuniune, PPCA a anunțat că Ungaria și Uruguay se vor alătura inițiativei.
Membrii PPCA se angajează să renunțe la arderea cărbunelui pentru a genera energie până în anul 2030 în țările dezvoltate și să reducă folosirea sa cu 80% la nivel global.
„Astăzi, fac un apel la toate guvernele, companiile private și autorități locale să îndeplinească trei pași. În primul rând, să anuleze toate proiectele bazate pe cărbune pentru a încheia această dependență mortală. În al doilea rând, să încheie toate finanțările internaționale oferite minelor de cărbuni. În al treilea rând, să demareze efortul global pentru a organiza tranziția muncitorilor din domeniu către alte sectoare, inclusiv prin discuții la fiecare uzină în parte”, a spus Guterres.
Deși miniștrii Energiei și Mediului din Canada și Marea Britanie și-au lăudat țările pentru măsurile luate în vederea renunțării la cărbune, ei au evitat să discute cu privire la proiectele aflate în derulare, precum cel din Cumbria, sau la proiectele pentru construirea de noi mine de cărbune în Alberta.
„Deși Regatul Unit ar trebui să conducă această alianță, noi am început să accentuăm producția de cărbune. Dacă planurile pentru noua mină (de la Cumbria, n. red.) nu sunt anulate, atunci Boris Johnson va fi distrus credibilitatea și autoritatea morală necesară pentru a cere acțiuni concrete din partea liderilor mondiali”, a declarat Doug Parr, reprezentant al Greenpeace Marea Britanie.
De altfel, deschiderea minei de la Cumbria a fost criticată și de către comunitatea științifică din Regatul Unit, care a descris eșecul Guvernului în această privință ca fiind „absolut ridicol”.