Medicul Cristian Oancea, managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara, a vorbit miercuri la GÂNDUL LIVE despre evoluția pandemiei de COVID-19 în România.
Acesta susține că numărul de cazuri de forme severe ale bolii a crescut în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani.
El adaugă că situația din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă este critică.
„Decelăm de câteva zile un aflux crescut de pacienți, mai ales tineri activi, cu vârsta între 25 și 50 de ani, care dezvoltă forme severe într-un timp foarte rapid. Am decelat o transmitere intracomunitară foarte crescută și doar testând și identificând cazurile în formă incipientă putem să le tratăm adecvat.
INSP a dat cumva un prognostic, undeva în jurul cifrei de 9.000 de pacienți pe zi. Sper să nu ajungem acolo și facem apel la responsabilitatea oamenilor, pentru că dacă valul al doilea l-am început cu spitalele goale, să spunem așa, cu un sistem sanitar mai relaxat, valul trei, cel puțin în zona de vest a țării, ne prinde cu spitalele la capacitate de 80-90%.
La ATI situația este critică de câteva luni, în sensul în care nu avem niciun loc liber și imediat cum se eliberează un loc sau două se și ocupă. Ce am decelat în schimb în ultimul timp, adversitatea cazurilor severe, care efectiv vin încontinuu. Deci formele severe care vin în atenția spitalului nostru sunt din ce în ce mai numeroase”, a declarat Cristian Oancea la GÂNDUL LIVE.
Medicul a lansat un apel la solidaritate și responsabilitate și le cere românilor să respecte în continuare măsurile de prevenție.
Totodată, el spune că faptul că România a depășit pragul de un milion de persoane vaccinate este un semn bun, dar nu este suficient.
„Facem apel la responsabilitatea și solidaritatea tuturor concetățenilor noștri, deoarece un milion (de persoane vaccinate, n. red.) reprezintă un succes până acum, dar trebuie să continuăm vaccinarea în forță. Încă nu am atins marja critică de 60-70%, ca să zicem că avem o imunizare în masă. De aceea trebuie să continuăm cu procesul de imunizare, trebuie să îl facem din ce în ce mai accelerat, pentru că practic este un concurs, o luptă între virusul care vrea să se perpetueze și să ne schimbe definitiv viața și vaccinarea cu care putem să blocăm această transmitere intracomunitară.
Trebuie în continuare să vaccinăm și trebuie în continuare să avem această responsabilitate în a purta masca și a respecta distanțarea, pentru că dacă vom lua aceste măsuri timp de două-trei luni vom putea depăși cu bine această perioadă și să ne reluăm viețile într-un sistem normal din vară sau din toamnă încolo. Dacă vom continua în nechibzuință cu acele petreceri pe care le tot vedem în spațiul public și să luăm în derâdere aceste măsuri, poate peste noi virusul va trece mai ușor, dar părinții sau bunicii noștri nu vor avea aceeași rată de supraviețuire. Deci îndemnăm lumea la responsabilitate. Cred că dacă mai facem un efort pentru a depăși cu bine această perioadă, ne vom relua cât de cât viața într-un mediu mai normal”, a spus managerul spitalului Victor Babeș.
Medicul mai spune că imunizarea se poate face fie prin vaccinare, care este cea mai sigură metodă, fie prin boală.
Totodată, el atrage atenția că, deși eficiente, vaccinurile nu garantează neapărat că persoana imunizată nu va face boala.
„Avem două posibilități de a depăși această pandemie. Prima este imunizarea prin vaccinare, care este cea mai sigură, și a doua este imunizarea prin boală, care nu ține a la long și uitați câte sechele poate să lase. Faptul că până acum avem un milion de cetățeni vaccinați, faptul că urmează să mai vaccinăm aproximativ 3 milioane în perioada imediat următoare reprezintă clar un succes și suntem pe un drum bun, dar până când vom termina această masă de 60% vaccinați, trebuie prudență. Gândiți-vă că vaccinul are o marjă de protecție de 90-95%, deci există un risc ca din 100 de cetățeni, 5, 6, 10 cetățeni să dezvolte boala, dar fac forme mult mai ușoare”, a mai spus Cristian Oancea la GÂNDUL LIVE.