UE își propune ca până în anul 2030 cel puțin 78% dintre persoanele cu vârsta între 20 și 64 de ani să aibă un loc de muncă! Este un obiectiv îndrăzneț, dar pe care Comisia Europeană îl vede perfect realizabil, ca parte a ambițiosului său plan socio-economic.
O Europă puternică mai ales din punct de vedere social, despre asta este vorba în Agenda 2030 a C.E., prezentată joi, 4 martie, la Bruxelles.
Comisia Europeană vorbește în planurile sale despre locuri de muncă şi competenţe adaptate exigenţelor viitorului, deschizând calea spre o redresare socio-economică echitabilă, rezilientă şi favorabilă incluziunii. Astfel, în planul de acțiune stabilit sunt prezentate trei obiective principale pe care UE trebuie să le îndeplinească până în 2030:
Din câte se observă, agenda Uniunii Europene are obiective compatibile cu cele ale ONU.
Pilonul european al drepturilor sociale are un plan de acţiune concret, ce urmărește implementarea pe mai departe a principiilor Pilonului european al drepturilor sociale, ca efort comun al statelor membre şi al UE, cu implicarea activă a partenerilor sociali şi a societăţii civile. De asemenea, respectivul plan își propune și câteva obiective principale în materie de ocupare a forţei de muncă, de competenţe şi de protecţie socială, pe care UE va trebui să le îndeplinească până în 2030.
Noul plan reprezintă o bună oportunitate pentru UE de a-şi actualiza cadrul de reglementare în domeniul social, integrând cu succes transformările determinate de noile evoluţii societale, tehnologice şi economice şi de consecinţele socio-economice ale pandemiei. La nivelul C.E. deja au început să se pună în aplicare aceste principii, propunându-se iniţiative precum `Sprijinirea ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor” şi „Salarii minime adecvate în 2020”.
De asemenea, Comisia Europeană prezintă şi o recomandare referitoare la sprijinirea în mod activ și eficient a pieței forţei de muncă, în urma crizei provocate de pandemia Covid-19. Scopul urmărit: redresarea economică prin generarea de locuri de muncă.
„Redresarea economică trebuie să fie favorabilă incluziunii, echitabilă şi generatoare de locuri de muncă. De aceea, Comisia Europeană propune o agendă ambiţioasă pentru implementarea Pilonului european al drepturilor sociale şi invită statele membre să sprijine activ ocuparea forţei de muncă în etapa de redresare după criza provocată de pandemia Covid-19. Dorim să semnalăm importanţa unei tranziţii progresive de la politicile de urgenţă la cele de redresare pentru pieţele forţei de muncă, tranziţie care va fi sprijinită de UE din sursele sale de finanţare disponibile, inclusiv FSE+ şi Mecanismul de redresare şi rezilienţă”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, din cadrul C.E..
La rândul său, comisarul european pentru Locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a precizat că pilonul european al drepturilor sociale a reprezentat „punctul de referinţă pentru construirea unei Europe sociale puternice”: „În prezent, dorim să îl revigorăm prin transformarea principiilor sale în acţiuni. Crearea de locuri de muncă şi asigurarea faptului că cetăţenii deţin competenţele adecvate pentru a le ocupa reprezintă una dintre principalele noastre priorităţi. Totodată, avem obligaţia colectivă de a combate sărăcia în UE şi de a crea o societate favorabilă incluziunii. Toţi avem un rol de jucat”.
Comisia a prezentat și o recomandare referitoare la un sprijin activ pentru ocuparea forţei de muncă. Astfel, noile măsuri ar trebui să conţină trei elemente: