Politico: „România arată de ce China are o problemă în Europa de Est, în timp ce o mare parte din Europa de Vest lansează covorul roșu pentru Beijing”

Politico: „România arată de ce China are o problemă în Europa de Est, în timp ce o mare parte din Europa de Vest lansează covorul roșu pentru Beijing”
Publicat: 05/03/2021, 12:28
Actualizat: 05/03/2021, 23:33

Politico a dedicat un articol relației dintre România și China, subliniind  că prin reprezentanții diplomatici a oferit o lecție liderului Xi Jinping. În contextul în care interesul Chinei este de a-și mari influența strategică în Europa de Est, „România și națiunile baltice sunt preocupate de Rusia și de a-și promova loialitatea față de NATO” .

România arată de ce China are o problemă în Europa de Est, în timp ce o mare parte din Europa de Vest lansează covorul roșu pentru Beijing

„Bucureștiul a adoptat o atitudine mult mai îndrăzneață decât majoritatea țărilor din Europa de Vest, spunând nu Chinei. Nu numai că România a scos companiile chineze din sectoare de bază precum energia nucleară și telecomunicațiile, dar și luna trecută a dat o mustrare diplomatică dură liderului chinez Xi Jinping când a refuzat să-și trimită președintele la un summit important, în ciuda persistentei hectorizări diplomatice de la Beijing. 

Xi a făcut din Europa de Est o prioritate strategică și încearcă să construiască influență în regiune, promițând investiții prin Inițiativa Belt and Road Initiative, un proiect gigantic de infrastructură pentru construirea unei autostrăzi de marfă între Asia și Europa. Cu toate acestea, Beijingul nu este preocuparea strategică nr. 1 din regiune. Țări precum România și națiunile baltice sunt mult mai preocupate de Rusia, iar prioritatea lor este de a-și defila loialitatea față de NATO și Washington, pe care le consideră polițiștii regionali care contează cu adevărat.
Într-adevăr, dezgustul României față de agresiunea diplomatică a Chinei comuniste derivă parțial din amintirile despre modul în care Moscova sovietică a făcut afaceri și despre modul în care Rusia mai face. Un oficial politic român la nivel înalt, care urmărește îndeaproape relațiile cu Beijingul, a spus: „Se pare că încearcă să ne impună propriul model … chinezii au arătat același comportament agresiv ca și Rusia”.

Vicepremierul Dan Barna a declarat pentru POLITICO că pilonii de bază ai politicii externe românești au fost „UE, NATO și parteneriatul strategic cu SUA”.

Beijing nu știe să apere interesele pentru companiile sale din România

Politico critică abilitatea Chinei de a juca pe piața din România, Beijingul fiind exclus de la construirea a două reactoare nucleare de la Cernavodă în favoarea acordurilor cu firme franceze și americane.

„Un  acord cu China General Nuclear Power Corporation pentru reconstruirea a două reactoare la centrala nucleară a României din Cernavodă a fost anulat anul trecut în favoarea acordurilor cu firme franceze și americane. Huawei a fost apoi dat afară din rețeaua 5G a țării de către premierul de atunci Ludovic Orban din motive de securitate.

Continuând în acest sens, guvernul de coaliție de centru-dreapta al României caută acum să excludă companiile de peste mări, inclusiv cele chineze, din contractele publice. A adoptat un memorandum pentru a interzice operatorii din țări din afara UE care nu au acorduri de achiziții publice cu blocul pentru a accelera construcția de proiecte mari, cum ar fi autostrăzile.

Această linie dură în ceea ce privește investițiile chineze este mult mai ușoară pentru România de a se retrage decât principala UE, Germania, deoarece Bucureștiul nu trebuie să apere interesele companiilor mari, precum Volkswagen, care au investit puternic în China și ar putea fi ținta represaliilor” .

 Washingtonul  dorește ca România dorește să „facă o declarație” despre locul în care se află loialitățile sale

Oficialii chinezi ar fi încercat să pună presiune pentru a proteja interesele Huawei în România.

„Când s-a ajuns la controversatul summit 17 + 1 cu Xi – un format diplomatic în care China se angajează cu 17 țări din Europa de Est – s-a declarat că Bucureștiul este contrar presiunii politice directe a Beijingului într-un moment în care legăturile dintre SUA și China erau atât de sensibile. Oficialii chinezi ar fi sugerat că relația bilaterală a Bucureștiului cu Beijingul ar fi afectată dacă președintele Klaus Iohannis nu va face o apariție. Beijingul a adoptat o abordare similară încercând să protejeze interesele Huawei în țară.

Când a fost întrebat despre relațiile cu China, o purtătoare de cuvânt a ministerului de Externe a spus că „se bazează pe pragmatism în cooperarea bilaterală”. Ea a făcut ecou remarcilor lui Barna cu privire la primatul relațiilor cu UE, NATO și SUA și a subliniat „angajamentul României față de valorile democratice și multilateralismul bazat pe dreptul internațional, obiceiurile internaționale și respectarea drepturilor omului”.

Insiderul politic român informat despre situație a spus că Washingtonul nu dă instrucțiuni directe către București cu privire la modul de gestionare a relațiilor cu China, dar a adăugat că România dorește să „facă o declarație” despre locul în care se află loialitățile sale.

În acest scenariu, legăturile militare cu SUA sunt primordiale. România are de mult relații înghețate cu Rusia, pe care o acuză că a finanțat campanii de dezinformare online și a invadat spațiul său aerian de peste Marea Neagră. O forță aeriană NATO care include piloți britanici, americani și italieni patrulează granița de est a României de la baza Mihail Kogălniceanu de lângă orașul Constanța” .

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”