În mai multe spitale din județul Timiș se caută soluții pentru înfiinţarea de noi paturi ATI pentru bolnavii de COVID, principalul impediment fiind că spitalele orăşeneşti nu pot asigura oxigen la presiune mare, decât prin concentratoare, care au presiune şi debit reduse.
Reprezentanţii administraţiei şi sistemului de Sănătate timişean încearcă să găsească metode prin care pot rezolva această problemă, potrivit Agerpres.
Este o discuţie la nivelul Ministerului Sănătăţii de modificare a Ordinului 555, cu spitalele de linia I, II şi III care intră în această bătălie cu virusul SARS-CoV-2 şi sunt cuprinse mai multe spitale din judeţ.
Problema cea mai mare este că aceste spitale au capacitate de oxigen limitată, ele putând asigura oxigenul doar prin concentratoare. Este dificil ca într-un timp foarte scurt să poţi asigura oxigenul sub presiune în aceste spitale şi, de fapt, aici este marea problemă, pentru că, din păcate, foarte multe cazuri vin târziu, în forme severe, în care este nevoie de tratament cu oxigen sub presiune şi debit mare”, a explicat, sâmbătă, şeful Secţiei Boli Infecţioase a Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, dr. Virgil Musta, într-o conferinţă de presă.
Prefectul judeţului Timiş, Zoltan Nemeth, a arătat că, la ora actuală, în campusul organizat de Spitalul Militar din Timişoara pe Stadionul CFR din municipiu este deja totul pregătit pentru amenajarea de noi paturi ATI şi se va încerca săptămâna viitoare racordarea acestora la reţeaua de utilităţi.
Zoltan Nemeth a mai spus că obiectivul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş „nu a fost carantinarea, ci posibilitatea de a lua măsuri concrete şi reale de a reduce răspândirea virusului, care nu puteau fi luate decât în condiţii de carantină”.
„Activităţile religioase vor fi permise doar în exterior, terasele şi sălile de fitness se vor închide, se va reduce numărul persoanelor maxim admise în spaţiile comerciale, unde trebuie să se asigure un spaţiu de 8 metri pătraţi pentru fiecare persoană, reducând astfel şi aglomerările urbane din cadrul acestor centre comerciale”, a menţionat Zoltan Nemeth.
Timișoara intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Măsura a fost luat din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri în ultimele zile, când rata de incidență a ajuns la un nivel foarte ridicat. Astfel, sâmbătă, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a votat pentru ca municipiul Timișoara să fie plasat în stare de carantină.
În favoarea deciziei de a carantina Timișoara au votat 30 de membri ai CJSU, printre care și primarul de pe Bega, Dominic Fritz. Au fost exprimate doar 4 voturi împotrivă și tot atâtea abțineri. În final, cel care va semna ordinul de a plasa Timișoara în carantină este Raed Arafat, șeful DSU.