Studiu. Pandemia va întârzia cu un sfert de secol egalitatea dintre genuri. Bărbații conduc detașat la vârful vieții publice

Studiu. Pandemia va întârzia cu un sfert de secol egalitatea dintre genuri. Bărbații conduc detașat la vârful vieții publice
Publicat: 08/03/2021, 14:26

Slab reprezentate la nivel de șefi de stat ori guverne ori în parlamentele din lumea întreagă, femeile ar putea ajunge la un nivel de egalitate cu bărbații abia peste un secol și jumătate, dacă se păstrează ritmul actual. Pandemia contribuie și ea cu o încetinire de 25 de ani.

Conform unui raport recent al secretarului general al ONU, femeile sunt încă subreprezentate în viața publică și în luarea deciziilor. În prezent, femeile sunt șefi de stat sau de guvern în 22 de țări și doar 25% dintre parlamentarii naționali sunt femei. În ritmul actual de progres, egalitatea de gen în rândul șefilor de guvern va dura încă 130 de ani.

Mai grav, pe fondul actualei pandemii, studiile arată citate în raportul ONU arată o posibilă întârziere cu încă 25 de ani a parității de gen.

„Cred că este momentul în care egalitatea de gen trebuie să fie în centrul recuperării post-pandemice, iar femeile să fie mai bine reprezentate în poziția de lider: în politică, în consiliile de administrație ale companiilor. Când femeile conduc, vedem rezultate pozitive”, a transmis luni Cristina Chiriac (foto), președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Femini (CONAF).

Conform acesteia, unele dintre cele mai eficiente și exemplare răspunsuri la pandemia Covid – 19 au fost conduse de femei. Tinerele, în special, sunt în fruntea mișcărilor diverse, inclusiv online și pe stradă pentru justiție socială, schimbări climatice și egalitate în toate părțile lumii.

Președintele CONAF a transmis că se alatură manifestului la nivel mondial ca Ziua Internațională a Femeii din acest an să fie o cursă pentru egalitatea generațiilor, de a acționa pentru un viitor egal pentru toți. În acest sens, la nivel internațional, în perioada 29 – 31 martie începe în Mexico City, Forumul pentru egalitatea generației, cea mai importantă convocare pentru investiții și acțiuni în domeniul egalității de gen. Mișcare va culmina cu întâlnirea de la Paris, din iunie 2021.

Chiriac a transmis că și la nivelul României se acționează ca femeile să fie recunoscute și apreciate.

„Ne implicăm și ne dorim să sporim numărul firmelor conduse de femei în domenii de interes precum inovarea, contribuind la competitivitate şi la oportunităţi egale. Traversăm o perioadă de schimbări majore la nivelul economiilor lumii şi este nevoie de o nouă abordare a dezvoltării unui nou flux de întreprinderi inovatoare fondate împreună de femei şi investitori bărbaţi”, a mai spus Cristina Chiriac.

Scurtă statistică la feminin

Conform Institutului Naţional de Statistică, din cele 19,3 milioane de persoane care la 1 ianuarie 2020 aveau reşedinţa obişnuită pe teritoriul României pentru cel puţin 12 luni, aproape 9,9 milioane erau femei, reprezentând 51,1% din totalul populaţiei rezidente.

Cele mai multe locuiesc în orașe, respectiv 52,4% din totalul populaţiei urbane, în vreme ce în mediul rural ponderea populaţiei feminine este de 49,5%.

În ceea ce priveşte implicarea economică, cele mai recente date, respectiv cele aferente trimestrului III 2020, relevă faptul că femeile reprezentau 42,6% din populația activă.

Dintre ele, cel mai multe (23,8%) sunt angajate ca lucrători în domeniul serviciilor, 20,3% ca specialişti în diverse domenii de activitate iar 18,4% şi-au desfăşurat activitatea ca lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit.

6,3% au statut de funcţionari administrativi și doar 1,9% dintre femei sunt cuprinse în grupa membrilor corpului legislativ ai executivului, a înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducătorilor şi funcţionarilor superiori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un fost astronaut NASA ar putea fi următorul președinte al Statelor Unite