Un pacient internat la Spitalul Județean Ilfov a decedat, după ce s-a infectat cu nouă tulpină britanică la 13 zile după rapelul făcut cu vaccinul de la Pfizer. Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din Capitală, a explicat la Antena 3 de ce imunizarea nu a fost eficientă în cazul acestui bărbat.
Vaccinul nu va însemna o eficientă de 100%. Adică din 100 de pacienti care se vaccinează, orice vaccin poate să meargă undeva până la 94-95%, deci este clar că o să fie și niște excepții. Și acest lucru se întâmplă la orice vaccin.
Lucrurile sunt clare în acest moment. Tulpina din Marea Britanie nu mai este nouă și a ajuns să fie predominantă aproape peste tot. Chiar dacă în România nu avem suficiente analize făcute încât să fim absolut siguri ca procent, e clar că este prodominantă. Și asta se întâmplă peste tot.
Din fericire nu avem elemente care să ne spună că există interferențe cu vaccinul sau cu terapiile actuale. Mai mult mi-aș face griji în legătură cu tulpinile care sunt într-adevăr noi. Care sunt din Africa de Sud, din Brazilia. Aici lucrurile sunt încă discutabile”, a explicat el.
Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a fost informat, de către laboratorul INBI Balș, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2. Află aici cine sunt cele două persoane diagnosticate!
Un studiu realizat de Oxford arată că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca este eficient împotrivia tulpinii de COVID-19 din Brazilia, numită P1.
Datele preliminare dintr-un studiu efectuat la Universitatea din Oxford indică faptul că vaccinul COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca este eficient împotriva tulpinii P1 sau braziliană, a declarat vineri o sursă pentru Reuters.
Datele indică faptul că vaccinul nu va trebui modificat pentru a oferi protecție împotriva tulpinii, despre care se crede că ar proveni din orașul Manaus din Amazonia, a declarat sursa.