Vicepremierul Dan Barna a susținut despre privatizarea sistemului sanitar că România încă se află în stadiul reformelor mici, cum ar fi aceea de a nu mai lega pacienții de pat, așa cum a fost cazul la secția ATI a spitalului din Sibiu. Totodată, acesta a declarat că nu este vorba de privatizarea sistemului medical, ci de a crea alternative pentru pacienți.
Dan Barna a explicat într-o intervenție la TVR, în cursul serii de luni, 8 martie, faptul că sistemul public de sănătate va rămâne, însă se încearcă crearea unor opțiuni alternative pentru pacienți.
„Faptul că discutăm despre opţiuni de a crea alternative pentru pacienţi nu înseamnă în niciun fel că privatizăm, că vindem sănătatea sau alte inepţii pe care le-am citit în diverse… Este o chestiune care ţine cumva de direcţia de alocare a resurselor cu adevărat către pacient”, a explicat Dan Barna.
De asemenea, vicepremierul a subliniat faptul că momentan România se află în stadiul reformelor mici, „de cum faci curăţenie în spitale şi cum nu mai legi bolnavii de pat”.
„Sistemul public va rămâne, pentru că nu poate să funcţioneze România fără sistemul public. Ideea este că facem un – că am mai citit şi inepţia asta, că facem cumva un sistem de sănătate pentru elite şi restul să se descurce, nu e reală şi nu e nimic adevărat aici – şi deocamdată, din păcate, nu suntem la reformele mari, de privatizări, suntem la reformele mici, de cum faci curăţenie în spitale şi cum nu mai legi bolnavii de pat. Deocamdată suntem în etapa în care ne asigurăm că nu mai legăm bolnavii de pat în sistemul public”, a declarat vicepremierul Dan Barna.
Un fost asistent medical care a lucrat la Spitalul Județean Sibiu a dezvăluit că toate persoanele cu insuficiență respiratorie care ajung pe secția ATI sunt sedate încă de la început și legate de pat. Șocat, asistentul medical a mai povestit că pacienții nu primesc pe secția ATI aer, ci sedative, care să le grăbească moartea.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu se va autosesiza și va deschide un dosar penal pentru omor în acest. Anunțul a fost făcut de prim-procurorul Ion Veșteman.