Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton și Crescent sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă în data de 10 martie.
Sfântul Mucenic Codrat a fost născut în munți, din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor din secolul al III-lea. După nașterea acestuia, mama sa, Rufina, o femeie binecredincioasă, a trecut la cele veșnice.
Codrat a fost hrănit în chip minunat: un nor îi picură rouă în gură. După cum Dumnezeu i-a hrănit pe israeliți cu mână în pustie, nici pe Codrat nu l-a lăsat să piară de foame în sălbăticie. A fost hrănit în acest mod, până ce singur a putut a se hrăni cu verdeturile pustiei.
La vârsta de 12 ani ajunge în cetate și este crescut de o familie de creștini. Va studia medicina și va ajunge să-i vindece pe bolnavi atât cu remedii trupești, cât și cu cele duhovnicești.
Când împăratul Deciu (249-251) pornește lupta împotriva creștinilor, Codrat este aruncat în temniță, împreună cu prietenii săi: Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel și Crescent. Pentru că nu au lepădat credința în Hristos, au fost condamnați la moarte.
Joi, 11 martie, se face pomenirea Sfântului Sofronie, patriarhul Ierusalimului. (Sursa: CrestinOrtodox.ro)
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi liniștește pe credincioși și susține că autoritățile nu vor închide bisericile din Constanța din cauza epidemiei de Covid 19.
Nu se vor închide la noi, să luptăm împreună și să ne mărturisim credința”, este mesajul principal al lui Teodosie.
Arhiepiscopul Tomisului a făcut declarațiile, în contextul îm care în spațiul public au apărut unele discuții despre posibilitatea instituirii unor noi măsuri de restricție din cauza înmulțirii cazurilor de infectare cu virusul SARS CoV-2.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a vorbit despre posibilele restricții de Paști de anul acesta.
Deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorități și cultele religioase”, este concluzia acestuia.
El precizează că nu a existat „și nici nu putea să existe” anul acesta vreo discuție oficială despre restricții de Paști.
Organizarea slujbei de Înviere din acest an va fi în directă legătură cu dinamica epidemiologică, a anunțat Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV).
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a fost întrebat, în conferinţă de presă, care sunt recomandările MS în ceea ce priveşte slujba de Înviere.
Creştinii sărbătoresc Paştele Catolic în acest an în 4 aprilie, iar Paştele Ortodox, în 2 mai.