Acuzații grave la adresa Spitalului Universitar din Capitală. Rudele unei paciente spun că, după două săptămâni de spitalizare, femeia a fost externată plină de răni și vânătăi. La o lună de la internare, bătrâna de 86 de ani a decedat. Oamenii vor să dea în judecată spitalul.
Reprezentanții spitalului susțin însă că pacienta a fost tratată foarte bine și rudele acesteia ar încerca doar să denigreze instituția.
Femeia a ajuns de urgență la Spitalul Universitar, după un AVC (accident vascular cerebral). Rudele spun că medicii au decis, după câteva ore, că bătrâna are nevoie de spitalizare.
„Eu i-am spus să-mi dea biletul de externare că nu necesită spitalizare și să fie și parafa medicului. Și dimineață am fost sunat că totuși va fi internată și am zis: „Ok”. Ca să-i facă câteva investigații… După-masă, pe la ora 12:00, am fost sunat de către DSP, când doctorița cu care am vorbit mi-a spus că i s-a făcut testul COVID și că nu are COVID și că de aceea poate să fie trimisă acasă. La ora 13:00 eram anunțat că este infectată cu COVID”, a declarat Cristian Popescu, ruda pacientei, pentru DIGI24.
„Dupa 4 zile, 5 zile, m-a sunat și mi-a spus: „Cristi, te rog vino și du-mă acasă, că eu aici am să mor dacă nu sunt dusă acasă”. Și i-am spus: „Nu pot să te scot din spital, pentru că ești obligată să stai 14 zile.” Din ziua respectivă nu am mai putut să o contactez telefonic defel. Am vorbit cu doctorița care se ocupa de cazul ei, mi-a spus ca a devenit violentă. Eu nu știu cât de violentă poate deveni o persoană la 86 de ani, imobilizată la pat, ca să ajungă să fie legată de pat, de mâini și de picioare în condițiile în care ea nu se putea deplasa nici jumătate de metru. Nici din pat nu se putea da jos”, a continuat acesta.
După două săptămâni, bătrâna a fost externată și familia a dus-o la un centru de recuperare. Cei de acolo au transmis rudelor că femeia „e plină de escare, e murdară”.
„Avea escare… o escară destul de mare, 10-12 centimetri lungime pe 5-6 lățime. Avea o altă escară la călcâi, da, la călcâiul drept și avea echimoze la membrele superioare și la membrele inferioare. În acest timp, dacă nu a fost bine îngrijită, o escară apare destul de repede și poate evolua la fel de repede dacă nu este descoperită la timp și tratată ca atare”, a declarat Ioan Casian, directorul căminului de bătrâni.
După o lună de la externarea de la Spitalul Universitar, femeia a decedat. Acum, familia ei vrea să depună plângere penală contra spitalului.
„Imaginile pe care ni le-ați transmis, cu pacienta, nu sunt realizate în interiorul spitalului. Pacienta a fost bine îngrijită și tratată pe perioada spitalizării. Pe durata internării a existat o comunicare exemplară a medicilor cu familia. Considerăm că se încearcă o denigrare în formă continuată a imaginii spitalului și, ca atare, ne rezervăm dreptul de a-i acționa în instanță pe cei care apelează la astfel de metode”, relevă un comunicat al Spitalului Universitar de Urgență București.