Prima pagină » Opinii » Teodor Stoica: ”Transformarea politicilor de resurse umane în companii: Tendințe pentru 2021 și mai departe” (OPINIE)

Teodor Stoica: ”Transformarea politicilor de resurse umane în companii: Tendințe pentru 2021 și mai departe” (OPINIE)

Teodor Stoica: ”Transformarea politicilor de resurse umane în companii: Tendințe pentru 2021 și mai departe” (OPINIE)

Companiile și, în special, profesioniștii în resurse umane nu mai pot vorbi despre viitorul muncii ca și cum schimbarea abia se conturează. Viitorul muncii este aici, acum.

Pandemia de Covid-19 a accelerat transformarea locului de muncă, condensând un deceniu de schimbări în doar câteva luni, cu avantaje pentru angajați.

Flexibilitatea la locul de muncă se îndreaptă către factorul timp

Deși lucrul la distanță a devenit ceva obișnuit în 2020, organizațiile care vor oferi angajaților flexibilitate în ceea ce privește numărul de ore lucrate și intervalul orar se vor bucura de o creștere a performanței în muncă. Va conta mai puțin câte ore lucrezi dacă rezultatele „livrate” sunt excelente.

Focusul pe eficiență se mută către concentrarea pe reziliență

Înainte de pandemie, companiile se concentrau pe eficiență, investind masiv în îmbunătățirea fluxurilor de lucru și a productivității. În 2021 și post-pandemie, tot mai multe companii se vor concentra pe dezvoltarea unei forțe de muncă reziliente. Se vor căuta angajații care au cunoștințe multifuncționale, astfel încât să se poată adapta cu agilitate la volatilitatea business-ului.

Sprijinul pentru sănătatea mintală se extinde

Pandemia de Covid-19 a adus bunăstarea în prim plan, angajatorii fiind mai conștienți ca oricând de importanța sănătății mintale a angajaților. În 2021 și pe mai departe, angajatorii vor continua să lucreze la destigmatizarea subiectului sănătății mintale prin extinderea beneficiilor care să sprijine starea de bine a salariaților.

Simpla gestionare a experienței la birou a angajaților se transformă în gestionarea experienței de viață

Angajatorii care își susțin angajații și în afara locului de muncă înregistrează o creștere evidentă (mai mare de 20%) a numărului de salariați cu o sănătate mintală și fizică mai bune, potrivit sondajului ReImagineHR 2020 realizat de Gartner.

Monitorizarea angajaților va fi limitată de noi reglementări

În timpul pandemiei, numeroase companii au achiziționat tehnologie de ultimă generație pentru a-și monitoriza angajații și activitatea acestora în timpul lucrului de acasă. Cu toate acestea, multe dintre aceleași companii nu au stabilit și reguli de păstrare a confidențialității datelor. În 2021, vor apărea, atât la nivel global, cât și local, noi reglementări care vor limita ceea ce angajatorii pot urmări cu privire la angajații lor.

Administrarea vaccinului Covid-19 ar putea deveni beneficiu extrasalarial

Unii angajatori ar putea folosi furnizarea vaccinului Covid-19 ca beneficiu pentru atragerea și reținerea talentelor.

În același timp, la nivel global companiile care impun angajaților vaccinarea obligatorie pot risca să fie date în judecată.

Teodor Stoica, HR Manager – Genesis Property

Preocuparea pentru mediu și probleme socio-politice va conta mai mult pentru angajați

Tot mai multe companii vor adopta o poziție fermă în ceea ce privește problemele socio-politice, iar angajații vor alege să lucreze pentru organizațiile preocupate de mediu, societate și guvernanță corporativă în defavoarea celor cărora nu vor acorda atenție de aceste aspecte.