Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecția Judiciară – ”în temeiul art. 30 alin.2 din Legea 317/2004, rep.” – pentru a efectua verificări ”în vederea apărării independenței procurorilor”, față de afirmațiile ministrului justiției, dl Stelian Ion, din cadrul unui interviu difuzat în mass-media.
Reprezentanții CSM susțin că afirmațiile ministrului Justiției pot fi ”percepute ca generalizând încălcări ale legii în activitatea parchetelor”, ceea ce impune verificări ale căror concluzii vor fi făcute publice.
Punctual, CSM prezintă și respectivele afirmații ale lui Stelian Ion.
”Întrucât aceste afirmații ar putea fi percepute ca generalizând încălcări ale legii în activitatea parchetelor, se impune ca, în limita verificărilor prevăzute de art.30 din Legea 317/2004, să se clarifice:
”Pentru consolidarea încrederii în funcționarea parchetelor, ca parte a autorității judecătorești, exclusiv în temeiul legii și în afara oricăror influențe, concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice imediat după analiza acestora în cadrul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit competențelor sale legale”, se mai precizează la finalul comunicatului Consiliului Superior al Magistraturii.
Pe data de 4 martie, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) aluat decizia de a sesiza Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor care se impun faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului ”10 august”.
”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în ședința de azi, 4 martie 2021, a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor care se impun faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului cunoscut generic sub denumirea „10 august”, în conformitate cu dispozițiile art. 30 alin 2 din Legea 317/2004, rep., potrivit cărora: ”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, (…) sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări, în vederea apărării independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor”, se precizează în comunicatul CSM.
Reprezentanții CSM au mai transmis că poate fi înțeleasă ”nevoia de informare” și apreciată la justa valoare, dar abordarea ”observațiilor și a criticilor” trebuie să fie făcută ”constructiv”.