Șoferii bucureșteni reclamă, săptămânal, zeci de furturi de catalizatoare de la mașinile lor. Piesa, care este foarte scumpă, este vânată de hoții de piese auto pentru cantitățile mici de aur și platină din componența ei. Astfel, aceasta este dezmembrată pentru a le extrage și a le valorifica.
Acum o săptămână mă pregăteam ca omul să plec la serviciu și, când m-am urcat în mașină și am pornit-o, am auzit un zgomot foarte puternic de tobă spartă și am mers la service. Acolo am observat că mi s-a furat catalizatorul”, a declarat, la Digi 24, unul dintre șoferii păgubiți.
De la începutul anului, polițiștii au cel puțin 20 de plângeri pe săptămână de la șoferi care reclamă că le-au fost sustrase catalizatoarele de pe autoturisme.
De obicei fac un studiu, studiază mașinile pe care urmează să le urce pe cric de unde urmează să sustragă catalizatorul. Aceste piese se pot vinde destul de ușor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Ciprian Romanescu, pentru sursa citată.
Catalizatorul are rolul ca mașina să polueze cât mai puțin, iar scoaterea sa – evident – nu este benefică.
Odată scos, mașina poluează mult mai mult. S-au prezentat la service (șoferii păgubiți-n.r.), au crezut că au toba spartă, că au luat vreo piatră ceva și de fapt s-au trezit peste noapte fără catalizator”, a precizat Marius, un mecanic auto.
Polițiștii spun că furtul unui catalizator de pe autoturism poate dura și un minut, iar – în cele mai multe cazuri – hoții au cunoștințe mecanice, mai ales cei veniți din afara țării.
Patru tineri din Ineu, județul Arad, care au vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, au fost prinși în flagrant delict în timp ce furau catalizatoare. Tinerii au tăiat cu flexul catalizatoarele de pe două autoturisme parcate. Ei alegeau zone care erau mai puțin circulate și se foloseau de unelte multifuncționale.
Prejudiciul în valoare de aproximativ 9.000 de lei a fost recuperat parțial, potrivit Digi 24. Tinerii au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.
O grupare infracţională, formată din cetăţeni români, specializată în furturi din autotrenuri aflate în mers a fost destructurată de autorităţile române, în urma cooperării cu autorităţile franceze. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor, pe teritoriul Franţei, este de 3.500.000 de euro.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, în perioada februarie 2020 – februarie 2021, au fost efectuate cercetări într-un dosar de criminalitate transfrontalieră, înregistrat la Tribunalul Judiciar din Paris, care a vizat cetăţeni români, care ar fi constituit un grup infracţional organizat specializat în comiterea de furturi din autotrenuri aflate în mers, pe autostrăzile din Franţa.