Potrivit unui text postat pe Facebook de către deputatul PNL Alexandru Kocsis, marțea viitoare revine la vot bugetul ANCOM. Parlamentarul afirmă că bugetul a fost și în această săptămână pe ordinea de zi, dar lipseau foarte multe note de fundamentare pentru creşterile de buget solicitate.
Potrivit textului publicat de Alexandru Kocsis
pe Facebook, bugetul, care urmează să fie votat marți, a fost și în această săptămână pe ordinea de zi, dar lipseau foarte multe note de fundamentare pentru creşterile de buget solicitate.
Parlamentarul dezvăluie că
Sorin Grindeanu, președinte ANCOM, câștigă 528.221 de lei anual, echivalentul a 44.000 de lei net pe lună.
„Marţea viitoare revine la vot bugetul ANCOM. L-am avut şi săptămâna aceasta pe ordinea de zi, dar după ce am analizat ȋn detaliu fiecare capitol bugetar şi din cauză că lipseau foarte multe note de fundamentare pentru creşterile de buget solicitate, am decis ȋmpreună cu colegii mei din Comisia de Tehnologia Informaţiei să amânăm votul pentru o săptămână.
Ceea ce am primit era un buget care arată că cei care l-au construit sunt total deconectaţi de realităţile socio-economice din România, astăzi.
De exemplu, creşterea cheltuielilor de personal de la 145 de milioane de lei în 2020 la 176 de milioane de lei în 2021.
Ca să vă faceţi o idee, în 2016 cheltuielile de personal ale ANCOM au fost de 93 de milioane de lei. De atunci, cheltuielile s-au umflat an de an după principiul ”cine împarte, parte-și face”.
Bugetele ameţitoare propuse de Sorin Grindeanu, cât timp s-a aflat l-a conducerea ANCOM, au fost votate ani la rând de Parlamentul dominat de PSD. Acelaşi Parlament dominat de PSD a votat ca leafa președintelui ANCOM să fie stabilită la nivelul a 5 salarii medii la nivelul instituţiei. Acum înțelegeți motivaţia de a creşte constant salariul mediu ȋn instituţie?
Acum salariul mediu brut la ANCOM este undeva ȋn jurul sumei de 17.000 lei.
Așa a ajuns Sorin Grindeanu să câștige 528.221 de lei anual, din poziţia de președinte al ANCOM, echivalentul a 44.000 de lei net pe lună (cine nu crede poate consulta declarația sa de avere).
În 2018 instituția avea un total de 624 de angajați, în 2019 numărul angajaților a urcat la 705. Acum, ni se cere să avizăm o schemă cu 730 de angajați.
Revin la capitolul cu cheltuielile de personal. M-a surprins neplăcut Bugetul pentru premii (prime) ȋn cuantum de 12.062.000 de lei și banii pentru vouchere de vacanţă în valoare de 1.055.000 de lei.
Cei care au construit bugetul chiar nu sunt conștienți de situația în care ne aflăm astăzi?Chiar nu sunt conștienți că din cauza pandemiei, la finalul anului 2020 România a ȋnregistrat un deficit bugetar de aproape 9,8%?
Guvernul a dus anul trecut o luptă continuă pentru a salva locurile de muncă din privat şi a rezistat oricăror tentaţii de a creşte taxele şi impozitele, dar nu fără costuri uriașe pentru buget. Să vină acum conducerea ANCOM cu solicitări pentru al treisprezecelea salariu şi vouchere de vacanţă mi se pare total nerezonabil.
Merg mai departe. Bugetul solicitat pentru cheltuielile de publicitate şi reclame este 2.929.000 de lei, de 6 ori mai mare față de cel solicitat anul trecut.
Bugetul solicitat pentru cheltuielile de protocol este de 1.357.000 de lei, adică de 5 ori mai mare față de cel solicitat anul trecut. Să nu credeţi că am primit vreo justificare scrisă. Doar nişte cifre ȋntr-un tabel, pe principiul că probabil suntem chiori sau proşti şi nu verificăm. Am cerut şi aici o notă de fundamentare.
Per total, întreg bugetul pare făcut pe genunchi, explicaţii lipsă şi mers înainte cu percepţia că ȋn Parlament sunt doar nişte fraieri care ridică mâna fără să citească și fără să ȋşi pună ȋntrebări. Or fi fost ȋn alte vremuri, nu şi acum.
În concluzie, voi vota bugetul ANCOM doar dacă vor fi eliminate capitolele pentru prime şi vouchere de vacanţă, creşterea schemei de personal, creşterea bugetului de protocol de 5 ori şi creşterea bugetului de reclamă şi publicitate de 6 ori.” – scrie deputatul pe pagina sa de Facebook.