UE se apără în scandalul distribuţiei vaccinurilor. Şase state membre reclamă acorduri separate încheiate între UE și companiile farmaceutice

UE se apără în scandalul distribuţiei vaccinurilor. Şase state membre reclamă acorduri separate încheiate între UE și companiile farmaceutice
Publicat: 14/03/2021, 11:50
Actualizat: 06/04/2021, 14:33

Comisia Europeană și-a apărat, sâmbătă, politica de distribuire uniformă a vaccinurilor COVID-19 în blocul comunitar după ce Austria și alte cinci state membre s-au plâns că dozele nu au fost alocate în mod egal.

 Șase țări europene, nemulțumite de distribuirea vaccinurilor

Într-o scrisoare comună adresată Comisiei și Consiliului European, liderii a șase țări europene, inclusiv Republica Cehă, Bulgaria, Slovenia, Letonia și ulterior Croația, au solicitat discuții privind distribuția vaccinurilor.

Comisia a răspuns că dozele au fost distribuite proporțional cu populația fiecărei țări și luând în considerare datele epidemiologice, adăugând că statelor membre le revine sarcina de a decide cum să le împartă.

O politică flexibilă agreată de guvernele UE a însemnat că țările care se confruntă cu o fază mai acută a epidemiei ar putea accesa mai multe doze, în cazul în care unele guverne ar opta pentru a nu-și prelua alocarea proporțională, a declarat executivul UE într-un comunicat.

Ar fi de competența statelor membre să găsească un acord dacă doresc să revină la baza proporțională”, a spus acesta, adăugând că sprijină o metodă de alocare bazată exclusiv pe o proporție a populației fiecărei națiuni a UE.

Comisia a fost criticată pentru lansarea lentă a vaccinurilor, deși guvernele UE joacă rolul principal în cumpărarea vaccinurilor și în planurile de vaccinare.

Sebastian Kurz solicită „o soluție europeană”

Vineri, cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că dozele de vaccin nu erau răspândite uniform între statele membre, în ciuda unui acord în cadrul blocului comunitar de a face acest lucru în funcție de populație. El a acuzat, fără a oferi dovezi, acorduri separate încheiate între Consiliul de conducere al vaccinării din UE și companiile de medicamente.

Scrisoarea lui Kurz și a omologilor săi, adresată președintelui Comisiei Ursula von der Leyen și președintelui Consiliului European Charles Michel, a cerut „o soluție europeană”.

„În ultimele zile … am descoperit că … livrările de doze de vaccin de către companiile farmaceutice către statele membre individuale ale UE nu sunt puse în aplicare în mod egal, urmând cheia proporțională a populației”, se spune în scrisoarea publicată în presa austriacă .

„Prin urmare, vă chemăm, Charles, să purtați o discuție cu privire la această chestiune importantă în rândul liderilor cât mai curând posibil”.

Malta este pe cale să aibă de trei ori mai multe doze de vaccin față de populația sa până la sfârșitul lunii iunie decât Bulgaria, a spus Kurz.

Scrisoarea nu menționa Grupul de conducere, care este organismul care negociază acordurile de vaccinare cu companiile în numele statelor UE. Șeful adjunct al comitetului director este austriac.

Partidele de opoziție l-au acuzat pe Kurz că a încercat să abată de la sine vina pentru ritmul lent al vaccinărilor. Social-democrații au spus că el caută „țapi ispășitori pentru eșecul său”.

Un oficial al UE a declarat că Michel a primit scrisoarea și că este organizat deja un summit al liderilor pentru 25 și 26 martie.

„Coordonarea COVID va fi abordată din nou de către cei 27 de membri în timpul acelei ședințe”, a spus oficialul, fără a specifica dacă aceasta a inclus distribuirea vaccinului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?