La sesiunea din 8 martie, Comunitatea Sacră a Muntelui Athos, organul de conducere care reprezintă cele 20 de mănăstiri conducătoare ale Sfântului Munte, a decis să trimită o scrisoare de sprijin Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Cipriote cu privire la protestul asupra cântecului ales pentru a reprezenta Cipru la competiția internațională Eurovision din acest an.
Comunitatea Sacră și sfinții părinți ai Muntelui Athos afirmă, în scrisoarea adresată arhiepiscopului Hrisostomos și Ciprului și Sfântului Sinod, că înțeleg și necesitatea de a fi sensibili la adevăratele tradiții ale poporului cipriot, relatează Pemptousia, citat de orthocristian.com.
Mulți călugări sunt ei înșiși ciprioți și un mare număr de pelerini către Muntele Sfânt provin din națiunea insulară. Printre aceștia se află și Părintele Efrem, starețul Mănăstirii Vatopedu, care și-a emis și el propria declarație de foc în această privință.
Potrivit părinților, cântecul El Diablo ofensează tradiția spirituală a Ciprului și conștiința ortodoxă greacă a poporului său.
Comunitatea Sacră solicită retragerea cântecului din competiție și felicită Sinodul cipriot pentru poziția pe care a adoptat-o în această privință.
În propriul său mesaj în această privință, Părintele Efrem, starețul Mănăstirii Vatopedu afirmă că „Ciprul concurează pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește corupția”.
„În același sens, nu este deloc ciudat faptul că, în putrezența generală care predomină în Cipru, a apărut toadstanul satanismului, cu binecunoscutul cântec care va reprezenta Cipru la viitorul concurs european de cântece. Aceasta este pur și simplu cireșa de pe tortul răului general ”, scrie starețul, fără să tragă niciun pumn.
„Cipru este în fruntea lucrărilor negative, pr. Efraim scrie și, prin urmare, „este firesc să ne așteptăm să-l dezvăluie pe Dumnezeu pe care îl venerează și la care se supune. Și acesta nu este altul decât diavolul. ”
Dar nu este faptul că oamenii au devenit atât de corupți din punct de vedere moral, pr. Ephraim crede, ci mai degrabă că „pozițiile cheie au fost infiltrate de oameni cu o maturitate neglijabilă, ale căror conștiințe au fost arse ca pe un fier fierbinte”.
„Acum pătează imaginea poporului cipriot și jignesc și dezonorează în mod necorespunzător tot ceea ce este sfânt și sacru”, continuă el.
Oamenii din Cipru, care „umblă pe oasele sfinților și ale celor drepți, ai prietenilor lui Hristos”, trebuie să se scape de astfel de autorități, subliniază Părintele Efrem, pentru a-și menține Tradiția centrată pe Hristos și sfințenia ei.
Părintele Efrem încheie, explicând importanța acestei tradiții:
Și această tradiție – „care este simultan o onoare și o responsabilitate pentru ei și copiii lor – nu trebuie jucată și nici nu poate fi respinsă ca un corp străin. Pentru că este os din oasele lor și carne din carnea lor. Este adevărul entității lor ca popor, este lumina în viața lor, este calea lor către eternul Împărăție a lui Dumnezeu, este punctul de transformare metafizică, de atracție, de aprindere și inspirație a tuturor paralelelor lor, tranzitorii. activități și acțiuni pământești – este chiar viața lor”.