Potrivit multor specialiști, România se află deja în al treilea val de infectare cu COVID-19. În prezent, țara noastră se confruntă cu lipsa paturilor la ATI pentru cei cu forme severe ale virusului. Raed Arafat a făcut noi declarații despre pandemie și vaccinare.
„Sperăm să fie ultimul val, dacă reușim să ducem campania de vaccinare în stilul în care o ducem și România stă bine cu vaccinarea”, a spus Raed Arafat la alephnews.ro.
„Vaccinarea are un rol major, dar impactul nu poate fi într-o durată atât de scurtă. Ce vaccinăm acum, efectul va fi peste trei, patru săptămâni. Totul depinde de noi, de respectarea măsurilor”, a mai spus Arafat.
Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit despre situația locurilor la ATI și campania de vaccinare, care a debutat luni și pentru populația generală.
„Există soluții care se discută la nivelul Ministerului Sănătății cu spitalele de a aloca un număr de paturi inclusiv din spitalele de urgență pentru spitalele COVID, lucru care se face deja. La București, unde e presiune mai mare, am adus un al doilea TIR ATI, e posibil sa mai aducem un al treilea”, a declarat Raed Arafat.
Șeful DSU a vorbit și despre lipsa personalului medical.
„Rămâne problema resursei umane. Se lucrează în acest sens. ieri, briefingul nostru a fost cu participarea premierului, a reprezentanțiilor DSP-ului, Ministerului Sănătății”, a explicat Arafat.
Acesta a anunțat că patru din cele cinci unități mobile ATI sunt funcționale iar trei dintre ele ajung la spitalele din Capitală.
„Au fost cumpărate cinci TIR-uri, unul este în revizie pentru climatizare. Este cel din Timișoara, cred că se rezolvă în scurt timp. Restul sunt funcționale. Toate, cumpărate din donații. În perioada următoare, trei din cele cinci vor fi la București. Mai este unul la Botoșani, care a fost închis dar va fi redeschis în scurt timp”, a spus Arafat.
Pentru a face față situației dificile, unii pacienți au fost deja transferați către unitățile cu paturi libere la ATI.
În privința unor eventuale transferuri peste hotare, Arafat a declarat că deocamdată nu se pune o asemenea problemă: „La acest moment, nu s-a pus în discuție acest lucru, pentru că situația celorlalte țări este asemănătoare cu cea din România. Este o organizare extrem de dificlă, trebuie să fie o țară care acceptă, iar țara respectivă trebuie să fie în afara valului”.