Alin Ionescu, tânărul care a fost vaccinat la rapel cu o doză de la Moderna, în loc de serul Pfizer, a explicat miercuri seară, la Digi 24, cum s-au întâmplat lucrurile și ce a simțit când și-a dat seama de eroare.
Acesta este jurnalist, dar și bolnav cronic, suferind de diabet, astfel că s-a încadrat în etapa a II-a de vaccinare. Inițial, a fost vaccinat pe 24 februarie cu serul Pfizer, dar miercuri (17 martie), la rapel, a primit serul de la Moderna.
Am simțit cum transpir. E o reație de panică, inițial. (…) Sunt un om care se gândește în perspectivă. Oricât aș fi asigurat că o să fiu bine, mă întreb pe baza a ce? Fiecare om e diferit, poți avea reacții diferite pentru că în corpul tău aceste substanțe se pot combina diferit, așa că am o rezervă”, a povestit el la Digi 24.
Alin Ionescu a spus că și-a dat seama ce s-a întâmplat când o asistentă a încercat să valideze vaccinarea în sistem, precizând că și asistentele din cabinet s-au panicat, dar că apoi a fost chemat un medic care l-a liniștit, i-a spus să nu-și facă griji pentru că nu va păți nimic și că această situație s-a mai întâmplat.
Medicul i-a propus lui Alin Ionescu să îl treacă în sistem că a fost vaccinat tot cu Pfizer, fiind refuzat de pacient. Astfel, nu a putut primi adeverinţă de vaccinare. Tânărul este în stare bună și nu a avut efecte adverse importante.
Nici nu mă gândeam că trebuie să fiu vigilent. De ce ar trebui să fie treaba mea să întreb din metru în metru: Pfizer îmi faceți?”, a spus el.
Ionescu a vorbit și despre discuția pe care a avut-o cu șefa centrului de vaccinare, care i-a spus și ea că nu e o problemă faptul că i-a fost administrat un vaccin greșit, dar că nu-i poate da adeverința de vaccinare. Tot ea l-a întrebat dacă e pe insulină, în condițiile în care Ionescu suferă de diabet.
Atunci când un medic te întreabă: «Ești pe insulină?» nu e discuția la care mă așteptam, pentru că sunt tânăr și cel mai probabil am diabet de tip 1, este mai des întâlnit mai ales la persoanele slabe. Doamna doctor a spus apoi că și ea are probleme de sănătate, mai grave decât ale mele. Ce voia să-mi spună e că toată lumea e bolnavă și să nu mă mai plâng, că am vaccin. Eu așa am perceput-o”, a afirmat Alin Ionescu.
„Mi s-a spus că păstrăm legătura să vedem ce se întâmplă cu adeverința. Asta m-a supărat, mi s-a părut așa, că la Romexpo lumea merge pentru adeverință de vaccinare: avem adeverință, călătorim liniștiți, nu mai stăm în carantină, nu mai contează dacă facem sau nu vaccinul”, a mai spus el.
El a spus că medicii au lăsat să se înțeleagă că vaccinarea sa e compromisă și nu poate repeta vaccinul decât atunci când vor fi vaccinați din nou cei care au făcut deja acest lucru. Gheorghiță l-a sunat apoi și i-a spus că, cel mai probabil, cele două vaccinuri funcționează împreună și, la întrebarea lui, i-a recomandat să facă un test de anticorpi.
Mi-a spus că sunt mai multe cazuri și Valeriu Gheorghiță (șeful Comitetului de vaccinare, care l-a sunat persoanl pe Alin, ca să îl liniștească-n.r.) a spus că verifică dacă au mai fost cazuri și nu au fost raportate. Dacă eu eram o persoană în vârstă, fără să comunice, care nu înțelege atât de bine, ei făceau vaccinul greșit și-i spuneau omului că o să fie bine și el pleca acasă, probabil că nu se afla”, a mai spus Ionescu.
Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunțat, miercuri, că 54.281 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, fiind raportate 234 de reacții adverse, din care cinci de tip local, iar restul de tip general.
Dintre acestea, 40.983 au primit prima doză de vaccin, iar restul 13.298 de persoane, a doua doză. Totodată, CNCAV a mai precizat că 38.674 de persoane au fost imunizate cu vaccin Pfizer, 9.049 cu Moderna și 6.558 cu AstraZeneca.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, într-o declarație de presă susținută după ședința de lucru pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, că acest nou val al pandemiei de coronavirus ar putea fi ultimul.
Șeful statului a subliniat că situația este încă sub control, dar lucrurile pot evolua rapid în sens negativ, acesta mai punctând că este nevoie de responsabilitate și de un nou efort național.
Președintele a tras un semnal de alarmă, spunând că „șansa de a scăpa de pandemie este cu fiecare zi mai aproape și nu putem renunța la prudență chiar acum.”
Ne confruntăm din nou, din păcate, cu o etapă de creștere, vizibilă în numărul de infectări raportate zilnic și în presiunea din ce în ce mai mare pe secțiile de terapie intensivă. Acest nou val poate fi chiar ultimul, având în vedere că procesul de vaccinare este în plină desfășurare, iar numărul persoanelor vaccinate crește de la o zi la alta. Situația este încă sub control, dar lucrurile pot evolua rapid în sens negativ. Este nevoie de responsabilitate și de un nou efort național acum!”, a spus, printre altele, președintele.