Ageismul este o problemă globală larg răspândită, iar stereotipurile, prejudecățile și discriminarea bazate pe vârstă au fost sporite de pandemia COVID-19, a declarat joi Organizația Națiunilor Unite.
Criza coronavirusului a provocat un impact devastator asupra persoanelor în vârstă, iar solidaritatea dintre generații va fi crucială pentru redresarea globală, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Într-un raport comun, patru agenții ONU au avertizat că discriminarea legată de vârstă este omniprezentă în toată societatea și au subliniat că este o problemă care nu afectează doar persoanele în vârstă.
În special la locurile de muncă, atât tinerii, cât și persoanele în vârstă se pot confrunta cu dezavantaje din cauza vârstei lor, se arată în raport, adăugând că problema a fost găsită și în îngrijirea sănătății și socială, în mass-media și în sistemele juridice, cu consecințe de anvergură.
„‘Ageismul’ este răspândit în instituții, legi și politici din întreaga lume. Acesta dăunează sănătății și demnității individuale, precum și economiilor și societăților în mare măsură”, a spus Guterres în raport.
„Îi refuză oamenilor drepturile omului și capacitatea lor de a-și atinge potențialul maxim”.
Raportul de 203 de pagini, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), oficiul ONU pentru drepturi, Departamentul ONU pentru Afaceri Economice și Sociale și Fondul ONU pentru Populație, a declarat că ‘ageismul’ se poate manifesta în atitudini stereotipe și prejudiciabile, precum și în discriminare deplină.
Acest lucru poate fi resimțit la nivel instituțional sau interpersonal sau poate fi auto-dirijat, se spune în raport.
Problema, care era deja o problemă majoră înainte ca COVID-19 să-și ridice capul, a fost amplificată de pandemie, au declarat într-un comunicat șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, șefa drepturilor ONU Michelle Bachelet, Liu Zhenmin al UN DESA și șefa Fondului pentru populație Natalia Kanem afirmație.
„Persoanele în vârstă au fost adesea văzute ca fiind în mod uniform fragile și vulnerabile, în timp ce persoanele mai tinere au fost descrise ca invincibile, sau ca nesăbuite și iresponsabile”, au spus ei.
„Pe măsură ce țările încearcă să se recupereze de la pandemie, oamenii de toate vârstele vor continua să se confrunte cu diferite forme de ‘ageism’. Muncitorii mai tineri pot fi chiar mai puțin susceptibili de a obține locuri de muncă. Muncitorii mai în vârstă pot deveni o țintă pentru reducerea forței de muncă.
Va trebui să abordăm ‘ageismul’ în și după această criză dacă vrem să asigurăm sănătatea, bunăstarea și demnitatea oamenilor de pretutindeni”.
Raportul a declarat că strategiile de reducere a vârstei s-au dovedit a funcționa în trei domenii: politici și legi, activități educaționale și contact intergenerațional.
Raportul a subliniat necesitatea de a lua o serie de măsuri pentru a combate ageismul, inclusiv construirea „unei mișcări pentru a schimba narațiunea în jurul vârstei și al îmbătrânirii”.