Joi au avut loc noi audieri în dosarul privind incendiul de la Piatra Neamț, 17 persoane fiind audiate în total în legătură cu tragedia de la secția ATI a Spitalului Județean.
După 12 ore de audieri, ies detalii șocante la iveală. Astfel, cele 17 cadre medicale audiate joi în dosar, au declarat la unison că protecția împotriva incendiilor era, de fapt, doar o foaie semnată retroactiv, iar în esență nimeni nu știa exact ce are de făcut în caz de incendiu, spune avocatul Adrian Cuculis.
Persoanele audiate au declarat că instructajul PSI era doar o formalitate, în contextul unei secții ATI cu circuite electrice învechite.
Cei 17 martori audiați au declarat că secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean, locul unde a izbucnit incendiul de la Piatra Neamț, nu dispunea de ventilatoare pentru recircularea aerului, aerisirea făcându-se manual, prin deschiderea geamurilor.
Avocatul Cuculis spune că această metodă de aerisire se regăsește în foarte multe secții ATI din țară.
Totodată, potrivit sursei citate, trei din cele 17 cadre medicale au declarat că un injectomat a fost cel care a propagat focul către combinezonul uneia dintre asistente.
Avocatul mai susține că toți cei 17 martori audiați au spus că nu fuseseră aprinse candele în secția ATI, deși din planșele foto de la dosar reiese clar faptul că se aprindeau asemenea candele în secție.
De asemenea, cadrele medicale au mai spus că secția era supraaglomerată și era imposibil pentru personal să se miște printre pacienți.
Audierile continuă vineri.
Anchetatorii bănuiesc că incendiul s-a produs din cauza unei defecțiuni la instalația electrică, însă nu s-a stabilt deocamdată dacă este vorba despre un scurtcircuit apărut la priză ca urmare a suprasolicitării instalației electrice sau a fost un scurtcircuit apărut în interiorul unui injectomat. Atât pacienții decedați, cât și cei răniți, erau bolnavi în stare gravă cu COVID-19 și erau intubați la terapie intensivă.
Medicul de gardă, Cătălin Denciu, a suferit arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului după ce a intrat în foc pentru a-și salva pacienții. Doctorul Denciu a fost transferat la spitalul militar Regina Maria Astrid din Belgia, specializat în tratamentul pacienților arși, la care au fost tratați, cu cinci ani în urmă, mai multe victime ale incendiului izbucnit în clubul Colectiv.