Ministrul Justiției, Stelian Ion, afirmă că dosarul „10 August” nu este închis, deoarece ordonanța de clasare trebuie comunicată celor peste 700 de persoane care au făcut plângeri, iar ele pot o pot contesta.
„Din punctul meu de vedere nu este închis dosarul „10 August”. Acea soluție de clasare nu a fost comunicată către cei care au făcut sesizări penale – și erau peste 700 de persoane vătămate – acea ordonanță trebuie comunicată și se poate formula plângere împotriva acelei ordonanțe de clasare. Au dreptul ăsta, pentru ei e destul de greu de spus că a existat proces echitabil, de vreme ce n-au fost anunțați în mod oficial și nu au avut cum să conteste”, a spus Stelian Ion la Digi24.
„Am solicitat informații de la doamna procuror general cu privire la modalitatea de trimitere a unui dosar de la o secție la alta, de la un parchet la altul, declinările de competență, reunirile de cauze, pentru a vedea dacă nu există modalități, portițe de eludare a dispozițiilor legale”, a mai spus ministrul.
La începutul lunii martie, Stelian Ion a declarat că un ministru al Justiției nu poate interveni în dosare aflate în curs de soluționare, așa cum este cazul celui numist „10 august”, care a fost clasat, dar nu a fost dată și motivarea clasării.
Președintele României, Klaus Iohannis, i-a solicitat lui Stelian Ion să ofere explicații în mod public referitoare la clasarea dosarului „10 august”.
„Este foarte important să aşteptăm motivarea încheierii de la Tribunalului Bucureşti. Solicitarea mea pentru toată lumea, pentru public, pentru cei care au formulat aceste plângeri, este să avem răbdare, să vedem motivarea, din care vor decurge multe răspunsuri. A fost un eveniment nefericit, care a stârnit multă emoţie şi încă, după atâta timp, au trecut deja ani de la acel eveniment, şi încă stârneşte emoţie. Oamenii asteaptă răspunsuri şi ele trebuie să vină de la cei care trebuie să dea răspunsurile”, a declarat Stelian Ion, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Justiției.
„Cert este că nu s-a pus punct acestui dosar. Din acea cercetare s-a disjuns o parte către Secţia parchetelor militare. Va trebui să continue ancheta în principal cu privire la acţiunile jandarmilor. Mai există în dosar şi aspecte referitoare la alte persoane civile care deţineau funcţii. Nici cu privire la ele nu există o decizie finală. Ordonanţa de clasare face încă obiectul unui dosar aflat pe rolul instanţelor de judecată. Teoretic, este posibil orice”, a declarat ministrul Justiției.
„Dacă există vreo așteptare din partea cuiva în care ministrul Justiției să intervină, le spun clar că acest lucru nu se poate. Și asta este foarte bine, pentru că altfel am avea o întoarcere în niște vremuri pe care nu ni le amintim cu plăcere”, a mai adăugat ministrul Justiției.
„În niciun caz nu pot considera că preşedintele Klaus Iohannis este responsabil în vreun fel de ce s-a întâmplat cu dosarul 10 august – nici direct, nici indirect. Este foarte important să vedem că sunt oameni politici care îşi doresc să se întâmple lucruri în zona justiţiei. Oamenii politici au o susţinere din partea electoratului şi reprezintă societatea şi trag semnale de alarmă. Este important să ne ascultăm unii pe alţi şi sistemul judiciar să asculte societatea civilă, să asculte şi oamenii politici până la urmă, în sensul în care sunt semnale de îngrijorare, dar şi invers”, a declarat ministrul Justiției.
„Eu văd acum că există remedii și că la acest moment mi se pare prematur să vorbim de CEDO. Îmi doresc să avem lumină în dosar aici, în România, și nu la CEDO. De prea multe ori am primit condamnări”, a susținut Stelian Ion.