Un nou studiu bazat pe algoritmi, realizat de un grup de universități din Marea Britanie, a prezis că 63 de țări – aproximativ jumătate din numărul apreciat de S&P Global, Moody’s și Fitch – ar putea vedea ratingurile lor de credit reduse din cauza schimbărilor climatice până în 2030.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Universitatea din East Anglia și SOAS din Londra au analizat un „scenariu realist” cunoscut sub numele de RCP 8.5, în care emisiile de carbon și alte poluante continuă să crească în deceniile următoare.
Apoi au analizat modul în care impactul probabil negativ al creșterii temperaturilor, nivelului mării și al altor efecte ale schimbărilor climatice asupra economiilor și finanțelor țărilor ar putea afecta ratingurile lor de credit.
„Găsim că 63 de suverani care suferă degradări provocate de climă de aproximativ 1,02 crestături până în 2030, ajungând la 80 de suverani care se confruntă cu o retrogradare medie de 2,48 crestături până în 2100”, arată studiul
Printre cele mai afectate țări s-au numărat China, Chile, Malaezia și Mexic, care ar putea vedea șase niveluri de retrogradare până la sfârșitul secolului, precum și Statele Unite, Germania, Canada, Australia, India și Peru, care ar putea vedea aproximativ patru.
„Rezultatele noastre arată că practic toate țările, fie că sunt bogate sau sărace, vor suferi degradări dacă se menține traiectoria actuală a emisiilor de carbon.”
Studiul a estimat, de asemenea, că, odată cu reducerea ratingului, de obicei cresc costurile de împrumut ale țărilor pe piețele internaționale, retrogradările provocate de climă ar adăuga 137–205 miliarde dolari la plățile anuale ale serviciilor datoriei până în 2100.
Într-un scenariu alternativ „RCP 2.6” în care emisiile de CO2 încep să scadă și ajung la zero până în 2100, impactul ratingului ar fi în medie cu puțin mai mult de jumătate de crestătură, iar costul suplimentar combinat ar fi de 23-34 miliarde dolari mai modest.
Întrucât costurile de împrumut ale companiilor urmăresc, în general, cele ale țărilor în care își desfășoară activitatea, facturile anuale anuale combinate au fost prognozate să crească cu 35,8–62,6 miliarde USD în scenariul cu emisii mai mari până în 2100 și cu 7,2–12,6 miliarde USD în cel inferior.
„Există avertismente, nu există estimări cantitative credibile din punct de vedere științific ale modului în care schimbările climatice vor avea impact asupra factorilor sociali și politici”, se spune în ziar. „Astfel, descoperirile noastre ar trebui considerate conservatoare”.