Putin, cu genunchiul pe grumazul presei! În Rusia, presa liberă este doar cea aflată pe placul Kremlinului. Restul? Au parte de tratament pentru site-ul de știri MBKh Media sau ONG-ul „Open Rusia”. Aflate în sfera de influență a lui Mihail Hodorkovski, cele două entități au cunoscut, iar, mânia „Țarului”. Vineri, Putin a pus genunchiul pe grumazul organizațiilor de presă ostile lui.
Descinderi în forță ale Poliției moscovite la sediile MBKh Media şi „Open Russia”. Aflat în exil, Mihail Hodorkovski rămâne unul dintre oligarhii critici ai regimului instaurat de Putin.
„Forţele de ordine au intrat în sediile MBKh Media din Moscova. Nu ştim în legătură cu ce şi dacă vor exista proceduri de anchetă, precum percheziţii”, a anunţat într-un comunicat de presă redacţia site-ului de ştiri. Polițiștii au descins şi la birourile „Open Russia”, ONG care din 2017 face parte dintre organizaţiile străine considerate „indezirabile”. „Ştim că ofițerii sunt acolo, însă în continuare nu cunoaștem din ce motiv”, a precizat Andrei Popov, directorul MBKh Media.
A reacționat și Mihail Hodorkovski, dar nu printr-un comunicat de presă. Omul de afaceri s-a rezumat să-l atace pe Vladimir Putin într-un mesaj ironic postat pe Twitter.
„Putin a declarat că vrea să discute despre democraţie cu Biden. Însă acoliţii lui vor să confişte câteva telefoane… Astea da discuţii despre democraţie!” – Mihail Hodorkovski.
The search is currently being conducted in the @MBKhMedia office. https://t.co/Ds9Wix7FzW
— Khodorkovsky Center (@mbk_center) March 19, 2021
Redacţia MBKh Media a mai fost vizată de percheziţii pe 9 iulie şi 9 septembrie 2020, în cadrul unei ample anchete. Pe de altă parte, ONG-ul „Open Russia” şi-a fixat drept obiectiv unirea forţelor pro-europene din Rusia. „Open Russia” urmărește formarea unei opoziţii viabile împotriva lui Vladimir Putin. Și sediul acestei organizații a fost percheziţionat, pe 9 august 2020, în acelaşi caz.
Mihail Hodorkovski a condus gigantul petrolier Iukos până în momentul arestării sale, în 2003. Controversata sa companie era la acel moment cea mai mare entitate privată din domeniul petrolier. A fost destructurată și naționalizată din ordinul președintelui Vladimir Putin. Mihail Hodorkovski a stat 10 ani în închisoare sub acuzațiile de „furt prin escrocherie la scară mare şi evaziune fiscală”. Însuși Putin l-a graţiat, în 2013. Ulterior, Hodorkovski s-a refugiat în Occident, de unde lansează cu regularitate atacuri împotriva Kremlinului.