Președintele rus Vladimir Putin a apărut pe scenă în timpul unui concert care marchează cea de-a șaptea aniversare a anexării Crimeei, în ciuda condamnării puternice a „ocupației” de către Grupul celor Șapte.
Grupul celor șapte mari țări industrializate a emis joi o puternică condamnare a ceea ce a numit „ocupația” continuă a Rusiei din Peninsula Crimeea, la șapte ani după ce Moscova a anexat-o de Ucraina, transmite Dailymail.com.
Miniștrii de Externe din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și SUA au declarat că acțiunile Rusiei continuă să „submineze suveranitatea Ucrainei, integritatea teritorială și independența”.
Zeci de mii de oameni s-au adunat pe stadionul Luzhniki din Moscova pentru a urmări un concert patriotic numit „Zilele Crimeei”.
„Denunțăm fără echivoc ocuparea temporară de către Rusia a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol”, au spus cele șapte țări. „Încercările Rusiei de a-l legitima nu sunt și nu vor fi recunoscute”.
Aceștia au acuzat Rusia de încălcări ale drepturilor omului în peninsulă și au solicitat accesul monitorilor internaționali acolo.
Moscova a susținut că Crimeea a fost încorporată în Federația Rusă în 2014 după ce marea majoritate a rezidenților locali au votat pentru aderarea la Rusia săptămâni după demiterea fostului președinte al Ucrainei prieten cu Rusia, chiar dacă majoritatea lumii au respins referendumul ca fiind nelegitim.
Președintele rus Vladimir Putin a marcat aniversarea vorbind locuitorilor din Crimeea prin link video și a participat, de asemenea, la un concert la Moscova, care a marcat evenimentul.
„Este o vacanță pentru întreaga noastră țară vastă”, a spus el pe arena sportivă Luzhniki. „Este restaurarea justiției istorice. Fiecare centimetru din acea țară este udat în sângele soldaților ruși și sovietici. Acest pământ este sacru pentru Rusia. ”
Peninsula Mării Negre a devenit parte a Ucrainei în 1954, când liderul sovietic Nikita Hrușciov a transferat jurisdicția din Rusia, o mișcare care a fost o simplă formalitate până la prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991 a însemnat că Crimeea a aterizat într-o Ucraina independentă.
Declarația G-7 a menționat, de asemenea, rolul Rusiei în conflictul în curs dintre separatiștii pro-Moscova și guvernul din estul Ucrainei.
„Facem apel la Federația Rusă să nu mai alimenteze conflictul, oferind sprijin financiar și militar formațiunilor armate pe care le susține în estul Ucrainei, precum și acordând cetățenia rusă sutelor de mii de cetățeni ucraineni”, au spus ei.
G-7 a cerut o soluție diplomatică a conflictului care pune în aplicare o serie de acorduri încheiate în capitala bielorusă Minsk.
Rusia a fost suspendată din Grupul celor Opt, așa cum a fost atunci, în 2014, pentru acțiunile sale din Ucraina. Donald Trump, în cei patru ani de președinție, a susținut în numeroase ocazii că G-7 ar trebui lărgit din nou pentru a include Rusia.
Apariția publică a lui Putin a avut loc în momentul în care Rusia și-a amintit de ambasadorul său în SUA într-o escaladare dramatică a relațiilor dificile dintre cele două puteri – după ce președintele Joe Biden s-a referit la președintele rus Vladimir Putin drept „ucigaș”.
Măsura vine după ce Casa Albă a petrecut săptămâni întregi telegrafând o postură mai dură față de Rusia sub o administrație Biden – iar Moscova s-a ridicat din nou la acuzațiile că servește drept o influență „malignă” în afacerile globale.