Energy Now II Edition. Corina Popescu, CEO Electrica: Accesând fonduri europene reușim atât să digitalizăm și să eficientizăm domeniul energiei electrice, cât și să facem suportabile costurile pentru consumatori

Energy Now II Edition. Corina Popescu, CEO Electrica: Accesând fonduri europene reușim atât să digitalizăm și să eficientizăm domeniul energiei electrice, cât și să facem suportabile costurile pentru consumatori
Corina Popescu, CEO Electrica, declarații în cadrul Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition”
Publicat: 20/03/2021, 10:49
Actualizat: 20/03/2021, 10:53

Liberalizarea pieței de energie electrică a fost o provocare pentru compania Electrica furnizare, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica, în cadrul Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition” organizată de GÂNDUL, în contextul în care compania avea cel mai mare număr de consumatori care beneficiau de piața reglementată comparativ cu toți ceilalți furnizori care au acționat în piață.

Corina Popescu, CEO Electrica, a detaliat, în cadrul Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition”, dificultățile cu cu care se confruntă compania ca urmare a modificărilor legislative recente și în contextul liberalizării pieței de energie electrică. La eveniment au participat și Virgil Popescu, ministrul Energiei, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al ANRE, Paul Anghel, director general al ANPC și Antal Istvan-Lorant, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură energetică și Resurse minerale din cadrul Senatului României.

Corina Popescu: Următoarea provocare este tranziția de la un furnizor clasic de electricitate către un furnizor de servicii

„Este o provocare pentru noi toți să facem față la acest proces de liberalizare. Pentru compania Electrica furnizare în mod special pentru că noi aveam cel mai mare număr de consumatori care beneficiau de piața reglementată comparativ cu toți ceilalți furnizori care au acționat în piață. A trebuit să facem față unui aflux foarte mare într-un interval de timp foarte scurt și provocarea este cu atât mai grea cu cât nu există o educare a clientului. Sunt foarte mulți care au intrat în panică. Sunt mulți cei care au făcut o confuzie între ceea ce înseamnă activitatea de furnizare și activitatea de distribuție. Au crezut că liberalizarea pieței poate duce la sistarea furnizării de curent electric”, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica, în cadrul Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition” organizată de GÂNDUL.

Mesajele de informare au fost foarte greu de procesat de către consumatori și această panică a pus o presiune foarte mare pe compania Electrica, pe angajați, spune Corina Popescu. În opinia sa, următoarea provocare este tranziția de la un furnizor clasic de electricitate către un furnizor de servicii. În viitor competiția va fi  nu între cel care oferă fie electricitate fie gaz natural la prețul cel mai mic , ci între acei furnizori care vor reuși să fie cei mai flexibili și să-și calibreze produsele cu dedicație pe anumite segmente de consumatori finali și să aducă plus valoare serviciilor oferite pe piață., crede Corina Popescu.

Electrica își propune să devină furnizor de servicii integrat

Electrica își continuă proiectele de dezvoltare la nivelul grupului, inclusiv pe segmentul de producție.

„Nu pot intra în detalii cu privire la proiecte pentru că suntem o companie listată, dar în planul de dezvoltare ne-am propus să atingem 400 de MW. Ne uităm către acele linii care sunt în linie cu Green Deal, către energie regenerabilă. Eu îmi doresc ca anul 2021 să aducă o cosolidare a schimbărilor pe care grupul le-a parcurs in perioada 2012-2020. Îmi doresc să începem să devenim acel furnizor de servicii integrat – pe lângă gaz și energie electrică să furnizăm și alte tipuri de servicii pentru consumatorul final. În acest sens avem mai multe pachete pe care le oferim, inclusiv cu instalare de panouri solare sau cu alte soluții de eficiență energetică, iar pe segmentul de distribuție este acel plan de investiții pe care l-am aprobat la începutul perioadei de reglementare, majorat din cauza modificării cadrului de reglementare pentru racordările noi cu încă 100 de milioane de lei”, spune Corina Popescu.

Reamintim că Electrica a raportat anul trecut un profit net consolidat de 387,5 mil. lei, plus 87,5% faţă de 2019.

Consiliul de Administraţie al Electrica (simbol bursier EL), cel mai mare jucător local din domeniul distribuţiei şi furnizării de energie, a aprobat vineri, 26 februarie 2021, valoarea consolidată a Planului de Investiţii (CAPEX) al Grupului pentru anul 2021, în sumă de 712,4 milioane lei, potrivit unui raport publicat la bursă.

Astfel, suma de 638,9 mil. lei reprezintă planul financiar anual 2021 al filialei de distribuţie Distributie Energie Electrica Romania S.A. în ceea ce priveşte investiţiile (partea financiară a planului individual de investiţii), suma de 51,2 mil. lei reprezintă planul financiar anual 2021 al Electrica Furnizare S.A., iar suma de 11,6 mil. lei reprezintă planul financiar anual 2021 al Electrica Serv S.A..

„Deci sunt planuri ambițioase, ne pregătim pentru anul acesta și cred că solicitările pe care le-am formulat în Adunarea Generală a Acționarilor  dau un semnal cu privire la planurile ambițioase pe care Electica le are” – Corina Popescu CEO Electrica

Fonduri europene nerambursabile pentru energie verde

Tranziția către energie verde, către implementarea Green Deal la nivel european se face cu costuri importante, explică CEO Electrica. Acesta este motivul pentru care la nivel european, în paralel cu aprobările care s-au luat și cu acordurile la nivel național în această direcție, s-a luat în calcul accesarea de fonduri europene nerambrursabile. Fondurile UE trebuie folosite pentru dezvoltarea sectorului energiei electrice către energie verde.

„În final vorbim despre scăderea facturii consumatorului final. Ca să putem să ne atingem aceste deziderate fără a afectat competitivitatea produselor noastre, pentru că atât prețul gazului cât și cel al energiei electrice se regăsește în prețul fiecărui produs, trebuie să accesăm fonduri UE. Sunt sume importante alocate la nivel european, iar accesarea acestor fonduri duce la scăderea presiunii pe factura care ajunge la consumatorul final”, spune Corina Popescu

Un prim pas către producția de energie electrică verde făcut de Electrica este un mic parc de producție de energie solară, iar această direcție va fi dezvoltată, explică Popescu. În perioada următoare proiectele mari pe care Electrica le are în dezvoltare vor targeta acest segment de producție. Pe segmentul de distribuție Electrica își  propune ca în acest an să ne îndeplinească obligațiile deja asumate de modernizare a rețelelor.

„În ultimii doi ani am realizat planul de investiție în proporție de 100%. Același lucru ni-l propunem și în 2021. Mai mult, pe segmentul de distribuție pentru racordarea consum noi s-a bugetat o sumă suplimentară. Bugetul e supus aprobării AGA”, adaugă Corina Popescu.

Toate segmentele de dezvoltare, inclusiv în ce privește energia verde, au nevoie de investiții, de modernizare, de digitalizare.

„Investind eficient reușim să scădem presiunile pe tarifele pentru consumator. Avem proiecte pe fonduri europene atât pe segmentul de distribuție – deja calificate, iar suma este considerabilă – cât și pe (și aici mă refer la alocările de fonduri pe PNRR) toate segmentele eligibile. Accesând fondurile europene reușim atât să digitalizăm și să eficientizăm domeniul energiei electrice, cât și să facem suportabilă această transformare de către consumatorul final și să nu afectăm competitivitatea consumatorului industrial” – Corina Popescu, CEO Electrica

Invitații Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition” organizată de Gândul au abordat tema energiei în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali, de la ora 10:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină