Certificatul digital de vaccinare, propus de Comisia Europeană, reprezintă „un bilet” către revenirea la viața de dinainte de pandemia de COVID-19, a declarat președintele Senatului, Anca Dragu.
Ea spune că introducerea acestui document nu este o discriminare, tocmai pentru că le oferă oamenilor posibilitatea de a se testa, în cazul în care nu vor să se vaccineze, potrivit site-ului agenției Agerpres.
„Noi considerăm că este exact un bilet către o libertate, către revenirea la viaţa de dinainte de pandemie. Nu. Nu este o discriminare, tocmai pentru că oferă oamenilor posibilitatea să aleagă modalitatea prin care arată că nu sunt infectaţi cu acest virus şi ca atare îşi pot continua activitatea sau concediul aşa cum şi-au dorit. Acest certificat este foarte important pentru muncitorii care lucrează în diferite ţări din Uniunea Europeană, pentru turism, pentru companii aviatice. Deci, eu cred că ne apropie de viaţa de dinainte de pandemie”, a declarat președintele Senatului, Anca Dragu.
Comisia Europeană a prezentat miercuri propunerea referitoare la adeverința electronică verde, un certificat digital valabil la nivel comunitar, care ar urma să asigure libera circulație la nivelul UE.
Adeverința electronică verde va reprezenta dovada că deținătorul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19
Cu o astfel de dovadă, certificatul digital de vaccinare, o persoană vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută și în alte state membre ca fiind imunizată.
Acest lucru ar putea facilita călătoriile între țări, inclusiv în scop turistic.
Comisia Europeană adaugă că toți cetățenii, fie că au fost vaccinați sau nu, ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc.
Astfel, pentru a preveni discriminarea acelor persoane care nu sunt vaccinate, este propusă crearea nu doar a unei adeverințe de vaccinare, ci și a uneia pentru testare și a uneia pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.
În cazul în care un stat membru va continua să le solicite deținătorilor acestor adeverințe să stea în carantină sau să efectueze un test COVID, statul respectiv va fi nevoit să notifice Comisia Europeană și celelalte state membre cu privire la această decizie, dar și să o argumenteze.