Cursuri gratuite pentru specialiștii IT: Programul TechTalent Growth se extinde

Cursuri gratuite pentru specialiștii IT: Programul TechTalent Growth se extinde
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 23/03/2021, 16:47

Patronii companiilor de orice dimensiune și din mai multe domenii de activitate, cu potențial de inovație, își pot înscrie angajații la cursuri IT avansate, derulate gratuit de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Programul TechTalent Growth, derulat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), prin care oferă angajaților din companii din țară cursuri gratuite de tehnologie nivel avansat, își extinde adresabilitatea, începând de marți, au anunțat reprezentanții organizației.

Astfel, dacă inițial, cursurile erau dedicate companiilor din sectorul IT&C cu pana la 250 angajati si o cifra de afaceri de sub 50 milioane euro, începând de astăzi, la cursurile IT organizate de ANIS prin programul TechTalent Growth se adresează companiilor din mai multe domenii de activitate, indiferent de dimensiune, dar cu potențial de inovație.

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS ) anunța, în ianuarie, că primele 36 de zile de la lansarea cursurilor gratuite din cadrul TechTalent Growth a oferit training de specializare pentru 60 de angajați din companiile IT, iar obiectivul era îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor tehnice a cel puțin 380 de specialiști IT din România.

Cine poate participa la cursuri

TechTalent  își propune creștem nivelului de cunoștințe, competențe și aptitudini ale angajaților companiilor, în scopul creșterii competitivitătii și a capacității lor de inovare pe termen lung. Participarea angajaților la cursuri este gratuită, toate costurile implicate fiind asigurate din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

Companiile eligibile sunt cele care activează în domenii aferente celor 12 direcţii de politică industrială menţionate în  Strategia Naţională pentru Competitivitate 2014-2020. Lista domeniilor de activitate cuprinde, pe lângă Tehnologia informațiilor și telecomunicații, și domenii precum industria auto, energie, distribuție, construcții, sănătatea, biochimie, produse farmaceutice, procesarea alimentelor și băuturilor, turismul, industrii creative și textile și pielărie.

Companiile își pot înscrie angajații din domeniul IT pentru unul dintre cele cinci cursuri disponibile în program, respectiv: Programare (DevOps și Java), Baze de Date, Web design, toate la nivel avansat, și un Curs de formare Data Protection Officer (DPO). Toate cursurile sunt certificate de  Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC).

Înscrierile la cursuri se poate face doar până la finalul lunii aprilie. Participanții la cursuri trebuie să să fie angajați cu contract de muncă, integral sau parțial la compania ce aplică la acest program. Programul TechTalent Growth se adresează companiilor localizate în toată țara, cu excepția celor din București si Ilfov. Un angajat poate participa la un singur curs. În plus, inițiatorii programului încurajează participarea persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani.

Cât de competenți digital sunt românii

TechTalent este doar o parte a pilonului Educație implementat de ANIS pentru dezvoltarea competențelor digitale în România.

Conform Strategia Naţională pentru Competitivitate 2014-2020, competenţele şi educaţia reprezintă calităţi cheie ale forţei de muncă şi pot determina atractivitatea unei pieţe, iar România prezintă încă dezavantaje în ceea ce priveşte acest aspect: competenţe neadecvate pe piaţa muncii, tendinţa negativă a ponderii persoanelor cu calificare înaltă în totalul de populaţie, nivel scăzut de alfabetizare informatică, fenomenul de „brain drain”– emigrarea populaţiei cu înaltă calificare.

Conform raportului Comisiei Europene privind Indicele economiei și societății digitale  (DESI) 2020, România se situează pe locul 27 din cele 28 de țări ale UE în ceea ce privește capitalul uman, stagnând în această privință comparativ cu anul precedent. România se afla la coada clasamentului european în ceea ce privește utilizarea serviciilor de internet și digitalizarea serviciilor publice.

Nivelurile competențelor digitale cel puțin elementare și al competențelor cel puțin elementare în materie de software situează România pe locul 27 în rândul statelor membre ale UE. Mai puțin de o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au competențe digitale cel puțin elementare (58% la nivelul UE în ansamblu), iar 35% au competențe cel puțin elementare în materie de software (față de o medie a UE de 61%). În ceea ce privește competențele digitale peste nivelul elementar, România se situează pe ultimul loc în UE, cu doar 10% dintre persoane.

Deși s-a înregistrat o creștere ușoară în anul precedent în ceea ce privește procentajul specialiștilor în domeniul TIC, aceștia reprezintă o proporție mult mai mică din forța de muncă decât în UE în ansamblu (2,2% față de o medie a UE de 3,9%).România are însă rezultate bune în ceea ce privește absolvenții în domeniul TIC, plasându-se pe locul 5 în rândul statelor membre, cu 5,6% dintre toți absolvenții.

Digitalizarea, printre prioritățile guvernării

Creșterea nivelui de digitalizare a României, una dintre prioritățile actualului Executiv, ar putea avea o contribuție de 42 de miliarde de euro la PIB, până în anul 2025, conform Programulul de guvernare 2021 – 2024.

Transformarea digitală este, de asemenea, unul dintre pilonii Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce vizează atât sisteme digitale interconectate în administrația publică, cât și operaționalizarea strategiei de digitalizare a educație.

Strategia de digitalizare a educaţiei din România, elaborată de Ministerul Educației își propune, ca până în 2027, 90% din populația României alfabetizată digital și 82% din populația cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani să fie formată pentru meserii emergente pentru inserția de succes pe piața muncii.

Înființată în anul 1998, ANIS reunește peste 140 de membri, atât companii mici, cât și multinaționale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din țară. Cumulat, membrii ANIS au peste 46.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 3,4 miliarde de euro. Potrivit companiei, cifrele reprezintă peste 42% din totalul angajaților industriei IT din România și 66% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel național.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe...
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată