Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că ia în considerare, în actualul context epidemiologic, extinderea vacanței de primăvară.
Astfel, oficialul spune că vacanța de primăvară ar putea include Paștele catolic și cel ortodox, astfel încât să se asigure reducerea mobilității în luna aprilie, după cum informează site-ul agenției Agerpres.
„Observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă, corelată cu starea sistemului sanitar, luăm în considerare – şi vom anunţa acest lucru- extinderea perioadei vacanţei de primăvară în aşa fel încât avantajele să fie următoarele: să includă şi sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe; să permită o micşorare a mobilităţii pe perioada lunii aprilie, care se anunţă ca fiind cea mai dificilă; să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă vom fi nevoiţi, ca anul trecut, să echivalăm competenţele şi să organizăm proba de competenţe digitale după bacalaureat.
Al patrulea avantaj – să permită încheierea simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională până pe 31 martie, deci să rămână deschise până la 1 aprilie, având avantajul că putem derula toate simulările – clasa a VIII-a , clasa a XII-a, clasa a XIII-a. Se susţin la datele planificate evaluările pentru clasa a IV-a şi a VI-a”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a mai spus că există și unele dezavantaje care decurg din ideea extinderii vacanței de primăvară.
„Bacalaureatul rămâne pe loc, Evaluarea naţională ar urma să se organizeze după Bacalaureat, admiterea în liceu tot după Bacalaureat şi mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programată în luna aprilie – începea pe 20 aprilie – să fie mutată în luna mai. Deci punând în balanţă avantajele, în primul rând micşorarea mobilităţii, am încercat să găsim soluţia optimă de echilibru pentru a pierde cât mai puţin”, a spus ministrul Educaţiei.
România a înregistrat un nou bilanț în creștere a numărului de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cu 6.149 de noi cazuri de infectare, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS).
De asemenea, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 174 de noi decese asociate COVID-19.
În total, în secțiile ATI din țară sunt internați 1.367 de pacienți cu forme severe ale bolii.
Până astăzi, 22.442 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.