Mircea Geoană: „În Rusia asistăm la o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior. NATO este obligată să fie pregătită”

Mircea Geoană: „În Rusia asistăm la o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior. NATO este obligată să fie pregătită”
Mircea Geoană/ Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 25/03/2021, 11:02

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, a vorbit, în cadrul unui interviu televizat, despre Rusia, țară care, în opinia sa, recurge la „o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior”.

De asemenea, Mircea Geoană a mai dat detalii, într-un interviu acordat Digi24, despre modul în care Alianța Nord-Atlantică se pregătește să răspundă acestei provocări.

El a mai vorbit despre pandemia de COVID-19 și modul în care aceasta afectează securitatea globală, dar și despre China, despre care spune că „uneori abuzează” de avansul tehnologic pe care l-a obținut.

„Această pandemie a amplificat și a adus la altă dimensiune provocări de securitate care existau și înainte. Sunt mai multe categorii de riscuri de securitate, cele care nu pot fi atribuite unei țări, unei organizații, unor cetățeni, cum este cazul schimbărilor climatice sau al pandemiei. Sunt lucruri care au o dimensiune globală și un impact global. Sunt și alte dimensiuni care ne afectează securitatea, care aparțin acțiunilor deliberate ale statelor, ale organizațiilor și actorilor non statali, cum sunt chestiuni legate de dezinformare, atacuri cibernetice, atacuri hibride.

De aceea credem că obligația noastră, de mare alianță de succes în istoria umanității, e să continuăm să ne adaptăm, să continuăm să fim relevanți. Și aceasta am făcut în aceste două zile la NATO, pentru cea mai ambițioasă transformare din istoria Alianței”, a spus Mircea Geoană la Digi24.

Rusia devine tot mai agresivă pe plan extern

Mircea Geoană mai spune că Rusia devine tot mai represivă la nivel intern și tot mai agresivă pe plan extern, motiv pentru care NATO este obligată să își protejeze interesele în acest context.

El adaugă că NATO își dorește în continuare un dialog cu Rusia, dar Alianța va continua să fie vigilentă în legătură cu acțiunile Moscovei.

„Este evident că în acest moment asistăm în Rusia – și spun asta cu preocupare și cu un sentiment de responsabilitate – asistăm la o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior. Nu este un lucru pe care noi îl dorim. Dorim să avem în continuare un dialog cu Federația Rusă, acolo unde se poate, dar acolo unde Rusia decide să devină, pe multe fronturi, mult mai agresivă în plan extern, inclusiv în domeniul militar tradițional – sisteme noi de armamente, militarizarea Crimeei – asistăm la acest război extrem de intens pe zona hibridă – atacuri cibernetice, atacuri împotriva sistemelor noastre democratice – este un arsenal de instrumente.

De aceea, NATO este obligată – și asta face – să fim capabili, să fim pregătiți atunci când asistăm la astfel de acțiuni agresive ale Federației Ruse, să ne protejăm interesele, cetățenii și teritoriile. Este o problemă pe care o vom trata în continuare foarte serios, iar pentru aliații de la Marea Neagră, inclusiv în cazul României, vom continua să fim vigilenți, activi. Vreau să-i asigur pe români că suntem perfect pregătiți să apărăm interesele și securitatea tuturor cetățenilor din regiunea Mării Negre”, spune Geoană.

Mircea Geoană: China abuzează uneori de avansul său tehnologic

Adjunctul secretarului general al NATO mai spune că Beijingul a obținut un avantaj tehnologic de care uneori abuzează, inclusiv din punct de vedere militar.

Din acest motiv, spune oficialul, este important ca NATO și Uniunea Europeană să aibă o relație mai aprofundată, astfel încât să asigure un echilibru.

„Pentru prima dată – și mă refer și la ascensiunea Chinei, care este un alt factor global extrem de semnificativ, asistăm la un potențial risc ca acest avantaj tehnologic pe care Occidentul l-a avut și îl are în continuare să fie erodat. Aici, Federația Rusă joacă poate mai puțin, în sensul că sunt relativ avansați în zona pur militară tradițională. China, care are o forță economică mult mai mare, vine cu elemente legate de tehnologie, de inteligență artificială, de chestiuni legate de modul în care folosesc și uneori abuzează de avansul tehnologic pe care l-au căpătat, inclusiv din punct de vedere militar.

De aceea, suntem obligați să lucrăm împreună. Nu căutăm adversari, nu avem niciun fel de intenție sau logică de Război rece. Când va fi să ne apărăm interesele o vom face împreună, când va fi să angajăm selectiv, acolo unde doresc și Federația Rusă sau China, va trebui să găsim și punți de comunicare, dar în esență, problema este că în acest moment avem nevoie cu toții să fim împreună, avem nevoie de o relație și mai aprofundată între NATO și Uniunea Europeană”, a mai spus Geoană.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...