Parlamentul UE a hotărât, în ciuda obiecţiilor, să examineze rapid „certificatul verde digital”. Forul legislativ al Uniunii a decis prin vot să analizeze în procedură de urgenţă proiectul „certificatului verde digital”, propus de Comisia Europeană, cu toate că unii eurodeputaţi au exprimat preocupări privind lipsa dezbaterilor ample pe tema unui subiect sensibil.
Parlamentul European s-a pronunţat, joi, cu un raport de 468 de voturi pentru, 203 împotrivă şi 16 abţineri, pentru analizarea proiectului „certificatului verde digital” în procedură de urgenţă, prin reducerea rolului comisiilor parlamentare, al eurodeputaţilor şi fără elaborarea unui raport. Proiectul ar putea ajunge în plen doar după o dezbatere scurtă, conform site-ului Politico.eu.
Înaintea votului, copreşedintele grupului Verzilor, Philippe Lamberts, a avertizat că accelerarea procedurilor riscă să genereze „neîncredere considerabilă” în rândul cetăţenilor UE. La rândul său, eurodeputata liberală Sophia in ‘t Veld a denunţat utilizarea în mod „abuziv” a unei situaţii de urgenţă.
Preşedintia portugheză a Consiliului UE a comunicat că vrea începerea negocierilor cu Parlamentul European la jumătatea lunii aprilie, în scopul ajungerii la un acord până în mai.
Guvernul Belgiei a transmis că este pregătit să susţină proiectul „certificatului verde digital” propus de Comisia Europeană, dar, pe fondul problemelor de ordin ştiinţific şi etic, a făcut apel la „prudenţă”, subliniind că iniţiativa nu trebuie să conducă la obligativitatea vaccinării. „Belgia este pregătită să susţină propunerea Comisiei Europene, dar rămânem prudenţi asupra acestui dosar, din cauza numeroaselor întrebări ştiinţifice şi etice care apar şi care trebuie rezolvate, în special în cazul criteriului «vindecării» din certificat”, a afirmat Sophie Wilmès, vicepremier şi ministru al Afacerilor Europene, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului UE pe tema proiectului „certificatului verde digital”. „Înţeleg dorinţa unora de a avansa rapid, dar trebuie să ne asigurăm că primim răspunsuri la toate preocupările, în mod egal asupra celor legate de respectarea libertăţilor individuale şi protejării vieţii private. De asemenea, reamintesc că un astfel de certificat nu trebuie să conducă, de facto, la o obligativitate a vaccinării”, a subliniat Sophie Wilmès, conform site-ului Sudinfo.be.
Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, proiectul „Certificatului verde digital” (în engleză: „Digital Green Certificate” / în franceză „Certificat vert numérique”), un instrument „nediscriminatoriu” şi „temporar”, care, dacă va fi aprobat de Consiliul European şi de Parlamentul UE, ar urma să faciliteze circulaţia în spaţiul comunitar. Certificatul va conţine date despre vaccinarea anti-Covid-19, despre rezultate negative la teste pentru depistarea coronavirusului sau despre prezenţa anticorpilor după vindecarea de Covid-19. Proiectul prevede recunoaşterea doar a vaccinurilor autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentelor. Până în prezent, Agenţia Europeană a Medicamentelor a aprobat patru vaccinuri anticoronavirus: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson. Ungaria, care utilizează inclusiv vaccinurile Sinopharm (China) şi Sputnik V (Rusia), a avertizat că nu va recunoaşte „certificatele verzi digitale” propuse de Comisia Europeană în cazul în care vaccinurile anticoronavirus administrate de autorităţile medicale ungare nu sunt acceptate de alte ţări.
Certificatul verde digital („Digital Green Certificate”) propus de Comisia Europeană are rolul de a crea un model unic la nivelul Uniunii Europene, a afirmat comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, sugerând că statele membre nu vor putea impune restricţii de călătorie suplimentare. „Acest certificat va trebui acceptat de toate statele membre. În mod clar, va exista un singur model în întreaga Uniune Europeană”, a argumentat Didier Reynders.
Conform postului FranceTVInfo, iniţiativa Comisiei Europene privind „Certificatul verde digital” generează o serie de întrebări. În primul rând, nu este clar dacă ţările membre UE vor putea impune condiţii suplimentare la frontieră. Comisia Europeană susţine că „persoanele care deţin certificatul vor trebui exceptate de la restricţiile privind libera circulaţie, în mod similar cu cetăţenii statului pe care îl vizitează”. Dacă un stat vrea totuşi să impună carantină în pofida prezentării certificatului, „trebuie să informeze Comisia Europeană şi celelalte state membre şi trebuie să justifice decizia”.
„Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și persoanelor care dețin un certificat verde digital”, a subliniat Comisia Europeană.
De asemenea, Comisia Europeană a semnalat că vor fi necesare date ştiinţifice suplimentare privind imunitatea oferită de vaccinuri. Există încă incertitudini privind situaţia persoanelor vaccinate. Experţii nu ştiu dacă acestea mai sunt ori nu contagioase. „Aparent, există o reducere a contagierii, dar nu ştim încă până la ce nivel”, a admis Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor (ECDPC). Eric Mamer, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a recunoscut, la rândul său, că „aceste aspecte trebuie să fie evaluate în continuare”.
Premierul Belgiei, Alexander De Croo, s-a declarat favorabil proiectului Comisiei Europene privind certificatul medical european, argumentând că este evitată discriminarea persoanelor nevaccinate, dar subliniind că utilitatea documentului urmează să fie stabilită, în funcţie de datele ştiinţifice.