Vaccinarea cu Johnson & Johnson ar urma să înceapă în România de la jumătatea lunii aprilie, a anunțat Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii a explicat și de ce este necesară o singură doză în cazul vaccinului. El spune că datele preliminare din studiul clinic de fază 1 au sugerat că o singură doză poate fi suficientă pentru a produce un răspuns imun, iar rezultatele studiului clinic de fază 3, care a stat la baza aprobării vaccinului Johnson & Johnson, au confirmat acest lucru.
Vaccinul a redus semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate, astfel: din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19; din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19. Acest lucru înseamnă eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice”, a arătat Ministerul Sănătăţii.
În ceea ce priveşte prevenirea cazurilor de COVID-19 care necesită internare, vaccinul conferă protecţie sporită. „La 28 de zile post vaccinare, rata de spitalizare în rândul persoanelor vaccinate a fost 0% (niciuna dintre cele 16 spitalizări nu a fost din rândul persoanelor vaccinate). Este important de menţionat şi că studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfăşurat în mai multe ţări, inclusiv Africa de Sud şi Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv”, au mai transmis reprezentanţii ministerului.
Conform acestora, o singură doză de vaccin constituie un avantaj atât logistic, cât şi din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt. Din acest motiv, Johnson & Johnson a decis să evalueze şi un regim cu o singură doză. În paralel, se află încă în desfăşurare un alt studiu clinic pentru a evalua eficienţa unei scheme cu două doze de vaccin.
„În România ne aşteptăm ca vaccinarea cu Johnson & Johnson să înceapă la jumătatea lunii aprilie”, se mai arată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.
Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunțat, vineri, că peste 55.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, perioadă de timp în care au fost raportate 196 de reacții adverse.
Potrivit sursei citate, dintre persoanele vaccinate în ultimele 24 de ore, 26.386 au primit prima doză de vaccin, iar 28.745 au primit și a doua doză. 43.451 de persoane au fost vaccinate cu vaccin Pfizer, 4.109 cu Moderna și 7.571 cu AstraZeneca.
De la începutul campaniei de vaccinare, au fost vaccinate în România 1.888.032 de persoane, din care 976.169 au primit prima doză, iar 911.863 ambele doze.
Din decembrie 2020, când a fost dat startul campaniei de vaccinare, au fost raportate 9.793 de reacții adverse, 4.702 după vaccinul Pfizer, 739 după Moderna și 4.352 după AstraZeneca.