Muncitorii români din industria cărnii au protestat în Gütersloh, la fabrică de mezeluri Martens, din cadrul concernului Tönniesîn Gütersloh. 70 la sută dintre angajaţi, români, au organizat un protest în scopul semnării unui contract colectiv de muncă.
În disputa de negociere colectivă a industriei cărnii, Uniunea Food-Gourmet-restaurants (NGG) a amenințat greve, ale căror consecințe ar putea fi resimțite și de consumatori, transmite faz.net.
„Situația actuală poate ajunge cu siguranță la o grevă foarte repede”, a declarat președintele adjunct al NGG, Freddy Adjan, pentru ziarele rețelei editoriale din Germania. „Nici colegii noștri din Polonia și România nu mai sunt dispuși să accepte salariile”, a asigurat sindicalistul.
Dacă nu există un acord în cadrul negocierilor, grevele mai lungi nu pot fi excluse, a avertizat Adkan.
„Atunci ar putea exista și ghișeele goale pentru carne în supermarketuri”.
Sindicatul cere un salariu minim de 12,50 euro pe oră (brut) pentru lucrătorii necalificați și de 14 euro pe oră după pregătire. În plus, Armin Wiese, director general al NGG pentru regiunea Detmold-Paderborn, a cerut „un salariu pe oră de 17 euro pentru lucrătorii calificați și persoanele care fac o astfel de muncă”. În plus față de mai mulți bani, pe lista cererilor și pe bannere pe care le aduseseră au fost și mai multe zile libere.
Potrivit Wiese și președintele adjunct al comitetului de întreprindere Kai Peterkord, în prezent nu există un acord colectiv valabil pentru angajații Marten. „Abia ieșim din obligația de pace”, au declarat ambii la unison.
Grupul Zur Mühlen, care aparține grupului Tönnies, a preluat în 2017 grupul Marten cu filialele sale Marten și Vogt & Wolf. Marten a fost închis în locația Bismarckstrasse, iar compania de pe Herzebrocker Strasse a fost ulterior redenumită fabrică de produse din carne Marten. Potrivit lui Peterkord, în jur de 200 de persoane vor mai fi angajate acolo după transferul companiei, inclusiv lucrători temporari. Principalul produs este mezelurile nobile de mucegai.
Acest lucru ar însemna că acestea s-ar aplica tuturor companiilor din industria cărnii.
Numai din acest motiv, există posibilități pentru salarii mai mari. În plus, disponibilitatea clienților de a accepta creșterea prețurilor la carne a crescut. Cu condiția să se asigure că respectivele condiții de muncă din companii, precum și salariile angajaților sunt corecte și că se ține seama de bunăstarea animalelor.
Greva de avertizare a avut loc în condiții speciale: cu măști, sub supravegherea poliției și sub privirea conducerii uzinei. Participanții au trebuit să se înregistreze pe liste. Aproximativ 50 de sindicaliști și angajați s-au adunat la alee. Au fost implicați și angajații proiectului DGB Mobilitate echitabilă pentru lucrătorii imigranți. Adresa a fost dată și în poloneză și română.