Ministrul de Interne ține contabilitatea amenzilor. Lucian Bode arată că poate fi orice, și purtător de cuvânt, dacă e cazul. Iar luni, el a considerat că este, așa că a prezentat bilanțul controalelor efectuate de polițiști în weekend. 6700 de agenți economici au fost verificați în fiecare zi de oamenii legii. În total, mai bine de 20.000 de firme!
Iar amenzi s-au dat „doar” la 231 dintre acestea, a zis Lucian Bode, nu fără o urmă de veselie în voce.
Controalele au vizat respectarea măsurilor de protecţie împotriva virusului SARS-Cov-2.
„Vreau să vă spun despre activităţile desfăşurate în contextul pandemiei de structurile Afacerilor Interne. Am făcut o medie a ultimelor trei zile, vorbesc pentru intervalul 26-28 martie. Am avut o medie de 102.742 de persoane pe care le-am verificat. Deci, am verificat în medie 103.000 de persoane. Pentru că vreau să fie foarte clar – scopul nostru, spun încă o dată, nu este acela de a sancţiona cetăţenii! Scopul nostru este acela de a limita răspândirea pandemiei. Şi, din 103.000 de persoane verificate, în medie, au fost sancţionate undeva la 8.400 de persoane. Deci 8.400 din 103.000, acesta este raportul”, a declarat ministrul de Interne.
Au fost verificaţi, în medie, în fiecare zi, vineri, sâmbătă, duminică, 6.700 de operatori economici. Au fost sancţionaţi 77 de operatori economici. 77 este media zilnică a operatorilor economici sancţionaţi – Lucian Bode
Pe de altă parte, Lucian Bode mai spune că, în această săptămână, Guvernul ar urma să aprobe proiectul privind sancţionarea agenţilor economici cu suspendarea activităţii în cazul nerespectării măsurilor de protecţie. Ministrul de Interne se laudă că el însuși a solicitat ca actul normativ să fie dezbătut în Parlament în procedură de urgenţă!
„Eu cred că, în această săptămână, vom intra cu el în şedinţa de Guvern. Îl vom aproba, aştept din partea avizatorilor amendamente, dacă sunt. Îl vom trimite spre Parlament. Am solicitat şi astăzi în şedinţa Biroului Executiv ca, imediat ce primesc acest proiect de la Guvern, să îl dezbată în procedură de urgenţă în comisii. Să dea un vot în Senat, în Cameră, astfel încât ar fi ideal ca în 10-14 zile acest proiect de lege să poată fi trimis spre promulgare la preşedinte”.