GÂNDUL FINANCIAR. Pilonul III, vehicul de investiție pentru o pensie mai bună. Care sunt principalele beneficii

GÂNDUL FINANCIAR. Pilonul III, vehicul de investiție pentru o pensie mai bună. Care sunt principalele beneficii
Andreea Pipernea, CEO NN România, și Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, invitații emisiunii GÂNDUL FINANCIAR
Publicat: 30/03/2021, 21:32
Actualizat: 30/03/2021, 21:35

Peste jumătate de milion de români au aderat la un fond de pensii private facultative, Pilonul III, gândit pentru a da posibilitatea participanților să obțină venituri suplimentare, pe lângă pensia de stat, Pilonul I și pensia privată obligatorie, Pilonul II. În cei peste 13 ani de funcționare, sistemul s-a maturizat și investițiile pe care le fac administratorii fonduriilor de pensii facultative sunt strict reglementate, au explicat, la GÂNDUL FINANCIAR, Andreea Pipernea, CEO NN România, și Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management.

Banii pe care îi va avea un român la vârsta pensionării depind de contribuțiile la sistemul public de pensiii, Pilonul I, și sistemul pensiilor obligatorii administrate privat, Pilonul II. Pentru a putea avea resurse financiare suplimentare, el se poate înscrie în sistemul de pensii facultative, Pilonul III.

Andreea Pipernea, CEO NN România, și Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, au detaliat la GÂNDUL FINANCIAR modul de funcționare a Pilonului III și avantajele pentru cei care pot și vor să își asigure un fond suplimentar de siguranță după vârsta de 60 de ani.

„O bază tot mai mică de contribuabili va trebui să susțină o bază tot mai mare de pensionari”

Începând cu iunie 2007, în sistemul pensiilor facultative Pilon III poate deveni participant orice persoană care câştigă venituri dintr-o activitate profesională impozitată – precum salariaţii, persoanele care lucrează pe cont propriu sau care obţin venituri din alte activități, având posibilitatea că contribuie cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar. Contribuțiile sunt investite de administratorii de fonduri, iar vârsta la care primește banii nu depinde de vârsta standard a pensionării.

„Pilonul III este facultativ, a fost gândit în completarea primilor doi piloni de pensii. Ceea ce putem lua prin Pilonul I are anumite limitări, și printre limitările cele mai importante și care au o tendință destul de accelerată în zilele noastre sunt tendințele demografice – scăderea demografică și emigrația, în cazul României, ceea ce înseamnă că o bază tot mai mică de contribuabili va trebui să susțină o bază tot mai mare de pensionari în viitor. Pilonul II este cu acumulare, sunt în conturi private, dar dacă ne gândim la procentul care se duce în acest moment către aceste conturi, acesta este de 3,75% din salariul brut. E un procent destul de mare, dar nu cât să îți asigure o pensie suficient de mare”, a explicat Andreea Pipernea, CEO NN România, în cadrul emisiunii GÂNDUL FINANCIAR.

La Pilonul III pot contribui atât angajații, cât și angajatorii. „Ceea ce face statul pentru a motiva aceste contribuții este faptul că a atașat deductibilitate fiscală în limita a 400 de euro pe an, atât ca angajat, cât și pentru angajator”, a explicat Andreea Pipernea. Sistemul este foarte solid, bine capitalizat și deja au început să se facă plăți a adăugat invitata emisiunii GÂNDUL FINANCIAR.

„Banii pot fi retrași de la împlinirea vârstei de 60 de ani cu condiția să fi fost făcute 90 de contribuții lunare, invaliditate cu pirderea capacității de muncă sau deces, caz în care banii le revin moștenitorilor. Plata se poate face într-o singură tranșă sau eșalonat pe cinci ani, caz în care sumele lunare de până la 2.000 de lei nu sunt taxate”, a detaliat CEO NN România.

Pe scurt, principalele avantaje: deductibilitate la intrare, lipsă de taxare la câștiguri și posibilitatea de a nu fi taxat la pensia lunară, a punctat Andreea Pipernea

„Este foarte important ca oamenii să știe că au de ales”

Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, susține aderararea la pensia facultativă citând studii care arată că, în general, avem o tendință de a ne subestima nevoile viitoare.

„Este foarte important ca oamenii să știe că au de ales. Dacă nu știu că au de ales și se bazează doar pe Pilonul I și pe Pilonul II, atunci nu își iau destinul în mână”, a spus și Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, subliniind că investițiile pe care le pot face administratorii fondurilor de pensii facultative sunt strict reglementate.

Urmăriți integral emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, transmisă pe de Gandul.ro și pe contul de Facebook al emisiunii:

La Pilonul III au aderat 527.000 de români

La sfârșitul anului 2020, activele fondurilor de pensii private – Pilon II și Pilon III – se ridicau la 78,07 miliarde de lei, conform raportului anuaal al ASF.

Din totalul activele fondurilor de pensii facultative (Pilon III) erau de 2,93 miliarde lei la finalul anului 2020, în creștere cu 17% față de 2019. În România funcționează zece fonduri de pensii facultative (Pilon III), administrate de 8 societăți de administrare a fondurilor de pensii private

O creștere, de 5%, a fost înregistrată în 2020 și în ceea ce privește participanții, al căror număr a ajuns la 527.000.

Contribuția medie la finalul anului trecut a fost de 160 lei/participant, iar totatul contribuțiilor brute virate la Pilonul III în 2020 a fost de 370 milioane lei, o creștere de 8% față de anul anterior.

Valoarea medie pe care un participant o are în cont în Pilonul III era de 5.549 lei la finalul anului trecut.

Plățile făcute din Pilonul III pe parcursul anului trecut s-au ridicat la 77 milioane lei pentru 8.543 participanți și beneficiari, conform datelor ASF.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar