Vaccinurile anti-COVID-19. Mulți dintre cei care au avut COVID dezvoltă efecte secundare mai vizibile la prima doză de vaccin, decât la rapel. O persoană obișnuită se simte de regulă mai afectată după a doua doză.
Vaccinurile anti-COVID-19. Studiile clinice au relevat că persoanele peste 55 de ani dezvoltă adesea mai puține efecte secundare ale vaccinului, scrie Business Insider, citat de alephnews.ro.
Medicii au identificat câteva modele în funcție de vârsta, sexul, starea de sănătate a persoanei și tipul de vaccin inoculat. Efectele secundare sunt mai pronunțate la femei și adulții tineri, mai ales după a doua doză.
Cel mai frecvent efect secundar la toate cele trei vaccinuri autorizate în SUA este durerea sau umflarea la locul injectării.
La studiul clinic Moderna au dezvoltat acest efect secundar aproape 92% dintre participanți.
La studiul Pfizer, 84% dintre participanți, iar la Johnson & Johnson, 49%.
Alte reacții sunt oboseala, durerile de cap și durerile la nivelul corpului sau al mușchilor. O stare de oboseală au avut circa 65% dintre pacienții injectați cu vaccin în studiile Pfizer și Moderna și 38% la Johnson & Johnson.
Cei care nu au fost infectați cu COVID pot avea efecte secundare mai numeroase și mai severe după a doua doz: frisoane, dureri articulare au fost observate după a doua doză la de două ori mai mulți participanți la studiul Pfizer decât după prima doză.
La Moderna, participanții care au dezvoltat frisoane după a doua doză au fost de circa cinci ori mai mulți decât cei care au avut efecte secundare după prima doză.
Totodată, în ambele studii, febra a fost mult mai frecventă în rândul celor care au primit a doua doză, decât în rândul celor care au primit doza primară.
Vaccinurile anti-COVID-19. Studiul Facultății de Medicină Icahn de la Spitalul Mount Sinai din New York a constatat că efectele secundare ale vaccinului – oboseala, durerile de cap, frisoanele – au fost mai persistente în rândul persoanelor cu imunitate preexistentă la COVID decât la persoanele care nu fuseseră infectate niciodată.
Circa 73% dintre pacienții care au primit vaccinul și care au avut anterior COVID s-au plâns de efecte secundare după prima doză de vaccin Pfizer sau Moderna, față de 66% dintre cei care au primit vaccinuri și nu s-au infectat anterior.
Vaccinurile anti-COVID-19. Oamenii îmbătrânesc și imunitatea scade, însemnând că la persoanele mai în vârstă corpul nu lucrează la fel de intens pentru a le apăra împotriva invadatorilor străini.
După prima doză de Moderna, 57% dintre persoanele sub 65 de ani au avut efecte secundare, comparativ cu 48%, dintre cei cu vârsta peste 65 de ani.
După rapel, aproape 82% dintre tineri au avut efecte secundare, față de 72% dintre adulții în vârstă.
În cazul Pfizer, doar 47% dintre cei cu vârste cuprinse între 18-55 de ani au avut stări de oboseală după prima doză. După a doua doză, procentul a crescut la 59%.
După vaccinul de la J&J, într-o singură doză, aproape 62% dintre cei cu vârste între 18-59 de ani au avut efecte secundare, față de 45%, procentul în rândul celor cu vârste de cel puțin 60 de ani.
CDC a analizat reacțiile americanilor după administrarea a 14 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, din decembrie până în ianuarie. Rezultatele arată că 79% din cazurile de efecte secundare ale vaccinului provin de la femei, care au însumat 61% dintre oamenii vaccinați.
Cele mai multe afecțiuni medicale cu risc crescut NU conduc la efecte secundare mai vizibile!
Cei care au un sistem imunitar slăbit sunt mai expuși în fața COVID și trebuie să se vaccineze IMEDIAT!
Efectele secundare în cazul lor nu sunt mai „zgomotoase” decât în cazul celor sănătoși.