Pfizer a anunțat că vaccinul său împotriva COVID-19 este 100% eficient la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani.
Vaccinul a demonstrat o eficienţă de 100% într-un studiu clinic de fază a treia, făcut pe adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, conform cnbc.com.
Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că compania intenţionează să prezinte noile date despre vaccin, dezvoltat în parteneriat cu producătorul de medicamente BioNTech, autorităţilor de reglementare „cât mai curând posibil”.
Astfel, copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani se va putea vaccina înainte de începerea noului an şcolar.
Studiul a fost făcut pe 2.260 de participanţi în Statele Unite. Au fost observate 18 infecţii cu COVID -19 confirmate în grupul placebo şi nu s-au confirmat infecţii în grupul care a primit vaccinul, potrivit companiei.
Efectele secundare au fost în general compatibile cu cele observate la adulţi.
Vaccinurile anti-COVID-19. Mulți dintre cei care au avut COVID dezvoltă efecte secundare mai vizibile la prima doză de vaccin, decât la rapel. O persoană obișnuită se simte de regulă mai afectată după a doua doză.
Vaccinurile anti-COVID-19. Studiile clinice au relevat că persoanele peste 55 de ani dezvoltă adesea mai puține efecte secundare ale vaccinului, scrie Business Insider, citat de alephnews.ro.
Medicii au identificat câteva modele în funcție de vârsta, sexul, starea de sănătate a persoanei și tipul de vaccin inoculat. Efectele secundare sunt mai pronunțate la femei și adulții tineri, mai ales după a doua doză.
Cel mai frecvent efect secundar la toate cele trei vaccinuri autorizate în SUA este durerea sau umflarea la locul injectării.
La studiul clinic Moderna au dezvoltat acest efect secundar aproape 92% dintre participanți.
La studiul Pfizer, 84% dintre participanți, iar la Johnson & Johnson, 49%.
Alte reacții sunt oboseala, durerile de cap și durerile la nivelul corpului sau al mușchilor. O stare de oboseală au avut circa 65% dintre pacienții injectați cu vaccin în studiile Pfizer și Moderna și 38% la Johnson & Johnson.
Cei care nu au fost infectați cu COVID pot avea efecte secundare mai numeroase și mai severe după a doua doz: frisoane, dureri articulare au fost observate după a doua doză la de două ori mai mulți participanți la studiul Pfizer decât după prima doză.
La Moderna, participanții care au dezvoltat frisoane după a doua doză au fost de circa cinci ori mai mulți decât cei care au avut efecte secundare după prima doză.
Totodată, în ambele studii, febra a fost mult mai frecventă în rândul celor care au primit a doua doză, decât în rândul celor care au primit doza primară.