Autoritățile din România nu intenționează să modifice modul în care este utilizat vaccinul AstraZeneca în țara noastră, chiar dacă unele țări europene, printre care și Germania, au decis să îl administreze doar persoanelor peste 60 de ani, ca urmare a apariției unor tromboze în rândul pacienților tineri.
Anunțul a fost făcut la Digi24 de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, care a adăugat că orice eventuală decizie în acest sens va fi luată în România numai pe baza unor date științifice clare și la recomandarea autorităților europene.
Valeriu Gheorghiță mai spune că în România nu au fost observate, din punct de vedere statistic, mai multe cazuri de tromboze de când se administrează vaccinul AstraZeneca față de perioadele anterioare.
„M-am uitat chiar la datele din România, din 2019, 2020 şi chiar şi în primele luni ale anului 2021 şi avem o incidenţă cumulată a acestor cazuri de tromboză de sinus venos cerebral de circa 5-6 la un milion de locuitori pe an. Ele sunt neschimbate, nici în 2019 nu diferă faţă de 2020 şi nici faţă de primele două luni ale anului 2021.
Sigur că ne-am uitat doar la cazurile internate, cazurile care au fost spitalizate şi aici s-ar putea să fie, într-adevăr, o subestimare a incidenţei reale, e posibil să fie mai multe. Aceasta este populaţia care mai frecvent face aceste evenimente. Chiar şi în România, ne-am uitat, sunt mai frecvente cazurile la persoanele sub 55 de ani, comparativ cu persoanele peste 55 de ani”, spune Valeriu Gheorghiță.
El adaugă că în acest moment nu există dovezi care să arate o legătură între vaccinul AstraZeneca și apariția trombozelor. Din acest motiv, nu este luată în calcul modificarea schemei de vaccinare cu acest ser.
Specialistul a mai explicat că trombozele apar cu precădere la vârsta tânără.
„Nu avem nişte date ştiinţifice în momentul de față, validate de către experti ai agenţiei de reglementare europene, care să confirme în primul rând o legătură de cauzalitate. În al doilea rând, nu s-au identificat nişte factori de risc anteriori pentru apariţia şi dezvoltarea acelor evenimente adverse, tromboembolice. Se pare că nu ţine nici de sex, nici de vârstă, nici de alți factori individuali de risc, practic nu s-a putut creiona un profil de risc.
Însă avem nişte informaţii foarte clare. Uitându-ne ce se întâmplă la populaţia generală, ştim că aceste evenimente trombotice, tromboza de sinus venos cerebral, apare cu precădere la vârsta tânără, între 35 până la 45 de ani, cel mai frecvent, că apare de zece ori mai frecvent la persoanele de sex feminin, comparativ cu persoanele de sex masculin, deci avem un raport de 10 la 1 între aceste evenimente”, a spus Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinare mai spune că datele referitoare la vaccinul AstraZeneca și eventualele reacții adverse grave ale acestuia sunt analizate permanent.
Totodată, el a adăugat că potrivit datelor de până acum, serul celor de la AstraZeneca este unul sigur, iar beneficiile administrării sale depășesc cu mult riscurile.
„Chiar în cazul acelor evenimente raportate, temporal asociate cu vaccinul de la AstraZeneca, tot aceleaşi categorii de vârstă sunt, se pare, interesate în aceste evenimente, cum se întâmplă în fondul populaţiei generale. Nu avem un semnal că este afectată o altă categorie de vârstă sau anumiţi factori de risc preexistenţi.
Din acest motiv, datele sunt în continuă analiză şi sunt implicaţi experţi redutabili în acest sens, atât de la agenţiile de reglementare naţionale ale ţărilor membre UE, cât şi de la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului”, a adăugat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
„Însă trebuie să înţelegem un lucru cert la acest moment: este un vaccin sigur ale cărui beneficii depăşesc cu mult riscurile vaccinării”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Acesta mai spune că între 6 și 9 aprilie sunt așteptate noi concluzii şi noi precizări în legătură cu situaţia vaccinului de la AstraZeneca.