CLASAMENT: România pierde poziția de lider în topul producătorilor de porumb din UE. Seceta de anul trecut a redus producția cu 40% față de 2019

CLASAMENT: România pierde poziția de lider în topul producătorilor de porumb din UE. Seceta de anul trecut a redus producția cu 40% față de 2019
Publicat: 02/04/2021, 15:44
Actualizat: 02/04/2021, 15:44

Romania a pierdut poziția de lider în topul producătorilor de porumb din UE, pe care s-a situat în perioada 2018 – 2019, și a trecut pe locul doi, după Franţa, cu o producție de aproape 11 milioane tone obținută în 2020.

Scăderea față de anul 2019, de 40%, s-a datorat secetei din vara trecută, fenomen care, de altfel, este specific ultimilor 10 ani. La suprafaţa cultivată cu porumb, în schimb, România continuă să ocupe prima poziţie, cu peste 2,6 milioane de hectare, fiind urmată de Franța, Ungaria și Italia, potrivit datelor provizorii comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Anul 2020 a fost un an foarte dificil pentru agricultorii români, seceta afectând serios producția în multe zone ale țării – Sud, Dobrogea și Moldova, unde culturile au fost afectate între 30 și 100% – Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR)

Dar, recolte bune s-au obținut în Transilvania, unde s-a atins și 14 tone/ha. Principala cauză a producțiilor reduse au fost condițiile vitrege de la semănat, când era deja secetă. ”A urmat apoi o primăvară dificilă, cu diferențe mari de temperaturi între zi și noapte, înghețuri târzii și seceta pedologică, care și-au pus amprenta asupra culturilor”, a explicat Alina Crețu pentru Gândul Financiar.

Într-un an normal, producția poate ajunge până la 15 milioane de tone, potrivit reprezentanților APPR. Principalele zone de producție a porumbului în România sunt sudul țării, regiunea de est și Transilvania de Vest. În ultimii ani, cea mai bună producție a fost, în 2018, când Ministerul Agriculturii a raportat o recoltă de 18,6 milioane de tone.

Topul producătorilor de porumb din Europa

Prima poziție în topul producătorilor este ocupată de Franţa, care a raportat anul trecut o cantitate de 13,333 milioane de tone, urmată de România – 10,844 milioane de tone, Ungaria – 8,334 milioane de tone şi Italia – 6,793 milioane de tone.

Citește și: https://bit.ly/3mcUHwO

Chiar dacă francezii au avut suprafețe mai mici cultivate, cu aproape un milion de hectare (1,664 milioane hectare), ei au devansat România datorită randamentelor superioare la hectar. Ungaria a avut semănată o suprafață de 973.000 ha, iar Italia – 603.000 ha, potrivit datelor INS.

Anul trecut, România a exportat o cantitate de 5,71 milioane tone de porumb (spre deosebire de 6,7 milioane tone, în 2029), adică jumătate din producţia obţinută, având şi cele mai mari încasări în topul produselor agroalimentare livrate pe piaţa externă, respectiv 1,08 miliarde euro, potrivit datelor Ministerului Agricuturii. Cât despre importuri, în 2020, ele s-au ridicat la 1,338 milioane tone, în valoare de 321,3 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Rusia ar fi folosit un nou tip de dronă pentru a ataca Kievul