Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, a dezvăluit într-un interviu pentru GÂNDUL.RO cum s-a resimțit pandemia de coronavirus în cel mai mare spital de boli infecţioase din România, acolo unde au fost tratate cele mai grave cazuri din toată ţara. Totodată, medicul a vorbit și despre ce ne așteaptă în următoarele săptămâni: „Vor fi săptămâni într-adevăr grele de acum încolo.Pandemia nu se închide precum o ușă”.
La acel moment nimeni nu avea experiență, nu doar România. Când este ceva nou nu este ușor să manageriezi. A trecut mai bine de un an și acum știm mult mai mult. Situații grele au fost de-a lungul pandemiei și în momentul de față suntem în valul al treilea și lucrurile nu sunt deloc ușoare acum. Avem tratamente, avem din fericire vaccinul, iar imunizarea care merge bine, sunt lucruri total diferite față de început”, spune medicul Adrian Marinescu.
„Ne-am obișnuit cu tot ce înseamnă pandemie. Este o situație grea în momentul în care ai multe infectări, mai ales în Capitală și în jurul Capitalei. Avem aproximativ 250 de pacienți în fiecare zi cu infecție SARS-COV-2. Dintre aceștia un anumit procent au nevoie de internare. Și este greu să găsim locuri de internare nu doar la terapie intensivă. Procentul tinerilor care au și forme severe este mai mare în valul al treilea. Este o variantă virală care se transmite mai ușor, tinerii sunt cei care interacționează și mai mulți din rândul lor ajung să facă infecția în valul al treilea. Sunt și tineri și mai ales cei de vârstă medie care ajung să se interneze cu forme medii și severe”, spune medicul Marinescu.
Noile date care vin de la Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite arată că persoanele vaccinate nu se îmbolnăvesc și nu transmit virusul. Cu toate acestea, medicul Marinescu spune că este important să păstrăm în continuare măsurile de prevenție deoarece, în prezent, nu avem o imunizare mare la nivel de populație.
Probabilitatea de a transmite în momentul în care sunt vaccinat este mai mică. Studiile de ultimă oră arată că această posibilitate este chiar redusă, însă nu aș spune zero. De ce trebuie să mai păstrăm aceste măsuri? Pentru că în momentul de față nu avem o imunizare de 60 sau 70% la nivel de populație, iar împreună cu măsurile de prevenție reducem virusul din circulație. Pandemia nu se închide precum o ușă, însă dacă vom avea o campanie de vaccinare să funcționeze dinamic la fel ca până acum, chiar mai bine, în vară sau în toamnă, chiar să avem măsurile de relexare pe care ni le dorim”, spune medicul Adrian Marinescu.
„Înseamnă că la un moment dat situația se echilibrează și vom avea un număr de infectări. Chiar dacă vom avea valul al patrulea, eu sper că până atunci, dacă vorbim de toamnă, numărul celor care sunt vaccinați, mai ales cei vulnerabili, va fi clar mare. Atunci vom avea un număr de infectări dar cu puține forme severe. Este ceea ce ne dorim, și anume, să nu avem presiune la nivelul spitalelor. Și dacă vom avea o creștere la un moment dat, lucrurile vor sta cu totul altfel. Și ca durata, și ca presiune la nivelul spitalelor și ca risc pentru viața oamenilor”, explică medicul Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș.
Medicul Marinescu spune, totodată, că are speranța că vom închide cu bine pandemia, însă urmează săptămâni grele de acum încolo.
„Nu numai că am speranța că vom învinge cu bine epidemia, sunt absolut convins că așa se va întâmpla. Lucrurile se vor întâmpla chiar într-un timp relativ scurt.Vor fi săptămâni într-adevăr grele de acum încolo, dar vom trece cu siguranța de asta”, mai spune medicul infecționist.
Despre protestatarii care au scandat ”asasinii” în fața unui spital din Bacău, medicul Adrian Marinescu a spus: „În momentul în care faci medicină, pleci de la ideea că vei avea momente grele și foarte grele. Nu te gândești la pandemie. Toată lumea a obosit și personalul medical din prima linie. Legat de proteste eu cred că, în niciun caz vina nu ar trebui îndreptată că personalul medical. A fost o muncă puțin spus susținută. Nu vrem pentru asta laude, este treaba noastră. Dar de aici până a spune că medicii au o vină este foarte departe și cei care fac asta ar trebui să gândească de mai multe ori și să treacă prin propriul filtru, să realizeze că lucrurile nu au fost deloc așa”.