Noi detalii apar în cazul celor doi bărbați decedați în urmă loviturilor aplicate de polițiștii de la Secția 16.
Teodor Gheorghe, 51 de ani, și Ionuţ Ghiorghe, 39 de ani, au decedat la 10 zile unul de celălalt. Acestia au adus acuzații grave la adresa unor polițiști.
Pe 26 octombrie 2020, cei doi s-au întâlnit cu preotul Dragoş Frîncu. Potrivit declarațiilor duhovnicului, Ionuț Ghiorghe a primit amenințări pe telefon.
„Mi-a spus că a primit nişte ameninţări pe telefon, de pe numere necunoscute”, mărturiseşte preotul. „Nu mi-a zis ce conţineau aceste ameninţări şi nici eu n-am intrat în detalii. Mi-a mai spus și că într-o zi, când mergea pe trotuar, o maşină s-a apropiat de el şi a claxonat foarte tare, şi amândoi am fost de părere că asta putea fi un fel de atenţionare, adică să se potolească şi să renunţe la proces”.
Preotul spune că pe Ionuț l-a durut umilirea la care l-au supus poliţiştii.
Teodor Gheorghe s-a stins pe patul de spital, la „Elias”, pe 16 martie. Potrivit declarației soției, obținute de Libertatea, bărbatul „avea cancer pulmonar”.
Pe 26 martie, Ionuț Ghiorghe, celălalt bărbat care a reclamat că a fost victima polițiștilor bucureșteni, a fost găsit mort în locuința unui apropiat. „Cauză neprecizată”, a fost concluzia medicului legist trecută pe certificatul medical constatator al decesului, după efectuarea autopsiei.
„Este o politică impusă de actuala conducere de a trece «cauză neprecizată» în cazurile intens mediatizate. Dosarele se sting din interesul public și, după multe luni, când ajung rezultatele analizelor toxicologice, sau după un an, când se se finalizează și analizele anatomo-patologice, deja nu mai interesează cazul pe nimeni și devine o simplă știre inofensivă”, a explicat pentru Libertatea un legist din cadrul Institutului de Medicină-Legală Mina Minovici din București.
În seara zilei de luni, 31 august 2020, Ionuţ Ghiorghe a mers cu prietenul lui, Teodor Gheorghe, de 51 de ani, în zona parcului bucureştean Carol. Au băut bere, iar spre miezul nopţii au plecat, pe jos, spre casele lor. În apropiere de gura de metrou „Eroii Revoluţiei”, cei doi au intervenit în apărarea unui bărbat ce fusese oprit la un filtru de poliţie, pentru că nu purta mască. Atunci polițiștii l-ar fi încătușat, l-ar fi târât pe jos și l-ar fi atacat cu spray lacrimogen. Fără a încerca să îl legitimeze și fără a se legitima, polițiștii l-ar fi dus pe un câmp unde l-au agresat fizic.
Agenții de poliție au încercat să mușamalizeze dosarul, oferind bani fratelui uneia dintre victime, la începutul anului.
Oferta fiind refuzată de către agenți, dosarul penal rămâne deschis. Fratele lui Ionuț refuză totuși să dea mai multe detalii, dar recunoaște că a fost contactat de polițiști, care i-au cerut bani pentru mușamalizarea cazului și că i-a provocat pe aceștia la bătaie.
Citește mai mult aici