Prințul William, duce de Cambridge, a adus un omagiu bunicului său, ducele de Edinburgh, pe care l-a descris drept „un om extraordinar” dintr-o „generație extraordinară”, relatează Digi 24, care citează BBC.
„Îmi va fi dor de bunicul meu, dar știu că ar vrea ca noi să ne continuăm treaba. Secolul de viață al bunicului meu a fost definit de datorie – către țară și Commonwealth, față de soția sa, regina, și familia noastră. Sunt norocos că am avut nu doar exemplul său care să mă ghideze, ci și prezența sa durabilă în viața mea, atât în vremuri bune, cât și în zilele cele mai grele. Voi fi mereu recunoscător pentru faptul că soția mea a avut ocazia să-l cunoască pe bunicul meu și pentru bunătatea pe care i-a arătat-o”, a spus prințul William, prin intermediul unui comunicat de presă.
El a adăugat că el și soția sa, Catherine, vor „continua să facă ceea ce și-ar fi dorit prințul și o vor sprijini pe regină în anii următori”.
Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, a murit – vineri – la vârsta de 99 de ani, la Castelul Windsor.
Salve de tun s-au auzit, sâmbătă la prânz, în oraşe din Marea Britanie, Gibraltar şi pe mare, în onoarea prinţului Philip, anunţă BBC. Acestea au început să fie trase la ora locală 12.00 (14.00 – ora României), timp de 40 de minute.
La garnizoana Woolwich Barracks din Londra au fost trase salve de tun datând din Primul Război Mondial, folosite şi la nunta din 1947 a reginei cu prinţul Philip şi la încoronarea suveranei. VEZI AICI VIDEO!
Au fost trase salve şi din Turnul Londrei, Castelul Cardiff, Castelul Hillsborough din Belfast şi Castelul Edinburgh, precum şi de pe navele HMS Diamond, HMS Montrose şi HMNB Portsmouth. În total, au fost 41 de trageri cu foc, timp de 40 de minute.
Secolul al XX-lea a reprezentat căderea Monarhiei și regândirea lumii în alți termeni politici. În toată această mare schimbare, regi precum Phillip, Mihai I și alții, au făcut efoturi să se regăsească în noua orânduire, chiar dacă unul a fost în exil și celălalt a reprezantat cu mândrie întreaga noțiune a sângelui albastru și a mândriei de a fi britanic într-o monarhie constituțională unică în lume.
În anul 2016, producătorul documentarului ”Războiul Regelui” difuzat la Pro TV, John Florescu a avut un dialog cu Prințul Philip despre Regele Mihai și despre legătura trainică care i-a legat din fragedă copilărie.
Pe lângă frumoasa prietenie, pe cei doi îi unește și anul nașterii. Amândoi au venit pe lume în anul 1921.
Cei doi au fost veri și au petrecut împreună multe veri în adolescență și în copilărie, atât în România, în stațiuniile Mamaia și Sinaia, cât și în Italia.
Pe Regina Ana, Mihai I a României a întâlnit-o prima dată la nunta Ducelui cu Regina Elisabeta a II-a. Totul se întâmpla în toamna anului 1947…
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis – vineri – un mesaj de condoleanțe către regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit și fiului acesteia, Charles, prințul de Wales, ca urmare a decesului prințului Philip, duce de Edinburgh.
Anunțul a fost făcut în cursul zilei de vineri de către Administrația Prezidențială, notează site-ul agenției Agerpres.