Prima pagină » Economic » Câte firme din România au fost afectate de criză. Raportul care dezvăluie situația reală din economie!

Câte firme din România au fost afectate de criză. Raportul care dezvăluie situația reală din economie!

Câte firme din România au fost afectate de criză. Raportul care dezvăluie situația reală din economie!

Câte firme din România au fost afectate de criză? Doar jumătate, relevă Raportul „Randstad România HR Trends 2021”, publicat marţi. Aproape jumătate (46%) dintre companiile românești solicitate să răspundă la un chestionar au arătat că nu sunt deloc afectate de criză şi funcţionează normal. Mai mult, şase din 10 societăți (60%) anunță că, în cursul acestui an, vor reveni la nivelul la care se aflau înaintea crizei generate de izbucnirea pandemiei Covid-19!

Și asta nu e tot. În România sunt firme care în 2021 pregătesc majorări salariale pentru angajați! Conform datelor centralizate de compania de recrutare Randstad, 15% dintre companii vor creşte salariile mai mult decât inflaţia, iar 60% raportează că lefurile oferite nu s-au schimbat în timpul pandemiei!

Ce planuri de redresare au firmele cu probleme

În 2021, cele mai multe angajări din piață se vor face pentru departamentele de IT, vânzări şi producţie.

Dincolo de aceste cifre surprinzătoare, există și o statistică nu la fel de îmbucurătoare. De exemplu, numai un sfert dintre societăți se aşteaptă la o creştere a vânzărilor în 2021. Față de anul 2019, scăderea este abruptă. Acum doi ani, ponderea companiilor care aspirau la vânzări mai mari era de 70%. În acelaşi timp, peste 40% din companii consideră incertitudinea economică din ţară o ameninţare majoră pentru afacerea lor.

Reprezintă criza generată de Covid-19 un risc de faliment pentru firmele românești? 96% dintre manageri consideră că nu se pune problema, iar doar 2% se declară îngrijoraţi de faptul că nu pot onora plăţile la timp.

Pe acest fond, ca măsură de redresare a afacerii, 43% dintre companii au pus în aplicare un plan de restructurare temporară. În schimb, administratorii firmelor s-au declarat mai optimişti în ceea ce priveşte capacitatea de a atrage talente. Principalele trei elemente-cheie pentru atragerea talentelor de top:

  • pachetul salarial competitiv (rămâne element decisiv, chiar dacă a scăzut la 67% pondere);
  • securitatea ridicată a locului de muncă (creștere de la 47 la 59% în opțiunile firmelor);
  • existenţa unui plan de carieră (45% dintre companii mizează pe asta).

Munca la domiciliu câștigă teren. 84% dintre firme aleg telemunca

Din punctul de vedere al beneficiilor, numărul companiilor care oferă asigurări medicale şi program de lucru flexibil a crescut. Dovadă că 84% dintre firme vor contina să adopte măsurile necesare pentru a susţine munca la domiciliu, chiar și după ce criza va lua sfârșit.

  • 71% dintre companii intenţionează să implementeze modele hibride de muncă – atât lucru la distanţă, cât şi la birou.

În fine, în următoarele șase luni, jumătate din totalul companiilor chestionate se pregătesc să angajeze din nou. Aproximativ o treime intenţionează să menţină numărul de angajaţi la acelaşi nivel, cel puțin până când economia şi afacerile vor creşte.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și