Polițiștii și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București analizează imaginile surprinse de camerele de supraveghere din curtea spitalului și încearcă să stabilească precis cronologia evenimentelor care au condus la moartea a trei pacienți intubați într-un TIR de terapie intensivă, situat în curtea Spitalului Clinic „Dr. Victor Babeș”. În același timp, anchetatorii așteaptă și rezultatele expertizei informatice a instalației de oxigen.
Aflați abia la începutul anchetei soldate, până acum, cu trei morți, polițiștii încearcă să pună cap la cap, minut cu minut, întreg filmul evenimentelor tragice care au avut loc, luni seară, în TIR-ul de terapie intensivă de la Spitalul „Dr. Victor Babeș”.
Surse apropiate anchetei au declarat, pentru GÂNDUL.RO, că realizarea cronologiei evenimentelor este, de fapt, „cheia” întregii anchete. Ca urmare, declarațiile cadrelor medicale trebuie coroborate cu imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din curtea unității medicale dar și de expertiza informatică a memoriei instalației de oxigen, care s-a defectat.
Expertizele informatice și tehnice vor fi realizate de specialiștii Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) dar și alte instituții aflate în subordinea Ministerului Sănătății.
Conform unor surse judiciare, au fost deja audiați managerul spitalului, cadrul medical care se afla în TIR la momentul tragediei dar și seful service-ului de mentenanță și tehnicianul firmei care, deși s-a aflat la fața locului, a refuzat să intre, după ce a motivat că se teme că s-ar putea infecta cu noul coronavirus, cu toate că medicii s-au oferit să-l echipeze corespunzător.
Anchetatorii susțin că, din primele cercetări, medicii au făcut tot posibilul să salveze viețile pacienților și au reușit, astfel, să limiteze dezastrul.
Trei pacienți COVID-19 au murit, luni seara, din cauza unei defecțiuni la TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș” din București, potrivit Ministerul Sănătății. Una dintre ipotezele cercetate de anchetatori este că, din greșeală, o persoană a crescut presiunea din instalația de oxigen și în urma manevrei ar fi dus la blocarea ventilatoarelor, spun surse judiciare pentru GÂNDUL.RO.
Aceleași surse au declarat că persoana respectivă era acolo pentru a repara o mufă la un ventilator care nu încărca, iar medicul de gardă ar fi anunțat că presiunea ventilatoarelor este foarte înaltă. În urma avariei, trei paciente cu vârstele de 66, 84 și 74 de ani și-au pierdut viața.