România a folosit abuziv legislația pentru a reduce libertatea de exprimare a cetățenilor, arată un raport al Amnesty International

România a folosit abuziv legislația pentru a reduce libertatea de exprimare a cetățenilor, arată un raport al Amnesty International
Autoritățile române au folosit abuziv legislația pentru a limita libertățile / Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ
Publicat: 13/04/2021, 17:59
Actualizat: 14/04/2021, 13:03

Odată cu pandemia care a debutat în 2019 s-a înregistrat și o creștere a controlului statului asupra justiției și mass-media, fiind puse în pericol minoritățile care sunt deja supuse unui anumit grad de discriminare în Europa Centrală și de Sud-Est, transmite organizația de supraveghere a respectării drepturilor internaționale Amnesty Internațional în raportul său anual publicat luni, potrivit BalkanInsight.

„COVID-19 a adâncit inegalitatea”

Secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard, a afirmat într-un comunicat de presă: „COVID-19 a expus în mod brutal și a adâncit inegalitatea atât în interiorul diverselor țări, cât și între țări și a evidențiat desconsiderarea uluitoare pe care o au liderii noștri față de omenire”.

Raportul, „Starea drepturilor omului în lume”, care acoperă 149 de țări, relevă că guvernele „au luat măsuri insuficiente pentru a proteja jurnaliștii și pe cei care denunță anumite situații, inclusiv angajații din domeniul sănătății, vizându-i uneori pe cei care au criticat modul în care guvernul a abordat pandemia de COVID-19”.

Fenomenul a avut loc în mai multe țări, printre care Albania, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Kosovo, Polonia, Serbia și Turcia.

Guvernele s-au folosit abuziv de legislație

Guvernele din țări precum Bosnia, Ungaria, Polonia, România, Rusia, Serbia și Turcia au „folosit abuziv legislația existentă și noua legislație pentru a reduce libertatea de exprimare”.

Majoritatea țărilor din Europa Centrală și din Sud-Estul Europei s-au confruntat cu probleme legate de libertatea presei, iar jurnaliști de investigație din Kosovo s-au confruntat cu amenințări, insulte și atacuri, arată raportul.

În Macedonia de Nord, „angajatorii nu au reușit să pună în aplicare măsurile legate de COVID-19 pentru a sprijini părinții care lucrează, afectând în mod disproporționat femeile, dintre care unele au avut salariile reduse în mod ilegal dacă și-au luat concediu”.

În Republica Moldova, mai arată raportul, „măsurile adoptate pentru a gestiona pandemia de COVID-19 au dus la reducerea altor dispoziții medicale și la suspendarea temporară a serviciilor care nu sunt de urgență”.

Pandemia i-a afectat grav pe rezidenții din aziluri din Slovenia, care au „reprezentat aproape 60% din toate decesele provocate de COVID-19”, se menționează în raportul Amnesty.

În Turcia, „a continuat hărțuirea judiciară a jurnaliștilor, politicienilor, activiștilor, a utilizatorilor de rețele sociale și a apărătorilor drepturilor omului”.

Comunitățile marginalizate și refugiații

Romii și persoanele aflate în mișcare, precum refugiații și solicitanții de azil, au suportat „carantine forțate” discriminatorii în Bulgaria, Grecia, Ungaria, Serbia și Slovacia.

În Bulgaria, raportul scrie că „pandemia de COVID și blocarea la nivel național au accentuat discriminarea deja răspândită împotriva romilor”.

În municipiul Burgas, autoritățile au folosit drone cu senzori termici pentru a lua de la distanță temperatura locuitorilor romi și pentru a le monitoriza mișcările. În orașul Iambol, autoritățile au folosit avioane pentru a „dezinfecta” cartierul romilor, unde se înregistraseră cazuri de COVID-19. „Astfel de măsuri au fost aplicate doar comunităților de romi”, se arată în raport.

Multe țări au încercat să le interzică intrarea solicitanților de azil și refugiaților sau să le limiteze drepturile. Despre situația din Croația, raportul spune că organizațiile umanitare au documentat peste 15.000 de cazuri de expulzări, adesea însoțite de violență și abuzuri.

„Datorită restricțiilor COVID-19, accesul solicitanților de azil la centrele de cazare a fost restricționat, ONG-urile care oferă asistență juridică gratuită și sprijin psiho-social fiind forțate să își oprească activitatea”, se adaugă în raport.

În Bosnia și Herțegovina, mii de migranți și solicitanți de azil care traversează țara în drum spre UE nu au primit „acces efectiv la azil și condiții adecvate de găzduire”.

Raportul mai arată că, în timpul pandemiei, Serbia, Bosnia, Kosovo și Muntenegru și-au diminuat eforturile de urmărire penală și pedepsire a autorilor crimelor de război comise în războaiele din anii ’90.

„Serbia nu a reușit să pună sub acuzare pentru crime de război niciun fost comandant de poliție sau din armată, iar rezolvarea cazurilor de persoane dispărute a fost stagnată”, subliniază raportul.

În ceea ce privește Republica Cehă, raportul a menționat îngrijorarea că „transferul de arme către coaliția condusă de Arabia Saudită / Emiratele Arabe Unite ar putea fi folosit pentru a comite sau facilita încălcări grave ale drepturilor internaționale ale omului și ale dreptului umanitar în conflictul din Yemen”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Numărarea voturilor a început. Cum poți vedea online rezultatele pe județe...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online