Germanii cu vârsta sub 60 de ani, care au fost vaccinați cu prima doză de ser AstraZeneca în Germania, vor primi a doua doză din alt ser, au anunțat marți autoritățile.
Germania a anunțat în 30 martie că nu va mai oferi rapelul cu AstraZeneca pentru cei sub 60 de ani, deoarece există riscul apariției unor cheaguri de sânge, scrie France24.com.
DPA a anunțat că miniștrii au stabilit, în urma unei ședințe, ca oamenii din categoria mai tânără, care au avut primul vaccin anti-COVID cu serul AstraZeneca, înainte de anunțul din 30 martie, vor face rapelul cu Pfizer sau Moderna.
„Soluția va oferi un grad mare de protecție”, a declarat ministrul bavarez al Sănătății, Hans Holetschek.
Comisia de vaccinare din Germania recomandă, totodată, ca a doua doză de vaccin să fie făcută la 12 săptămâni după prima doză de AstraZeneca.
Germania se numără printre țările care au restricționat folosirea vaccinului AstraZeneca la cetățenii bătrânii, după ce s-a constatat apariția cheagurilor de sânge la un număr mic de tineri, din rândul celor care s-au imunizat cu serul britanic.
O persoană care s-a vaccinat anti-COVID-19 cu prima doză dintr-un anumit ser trebuie să folosească la rapel același vaccin, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Sănătății din România.
222 de cazuri de tromboze atipice din 34 milioane de vaccinuri AstraZeneca administrate s-au înregistrat în Zona Economică Europeană (UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein) și Marea Britanie, până la data de 4 aprilie, informează EMA. De asemenea, au fost înregistrate 18 decese, până la data de 22 martie.
Cele mai multe cazuri au fost constatate la femei sub 60 de ani, la două săptămâni de la vaccinare.
Potrivit ministrului Sănătății din Germania, 2,2 milioane de oameni cu vârste sub 60 de ani s-au vaccinat cu AstraZeneca, în săptămânile recente.
Și vaccinul celor de la Johnson & Johnson ar determina, în unele cazuri, asemenea probleme de sănătate. Autoritățile americane au recomandat, marți, că vor suspenda temporar administrarea acestui ser, după ce vor investiga șase cazuri de apariții de cheaguri de sânge la cei vaccinați.
OMS a anunțat că nu poate recomanda schimbarea vaccinurilor între doze, ca protecție împotriva COVID, deoarece nu există date suficiente care să demonstreze efectele unei asemenea decizii.