Prima pagină » Știri externe » OSCE, raport asupra situației din Ucraina. Cine este de vină pentru încălcarea Acordului de la Minsk

OSCE, raport asupra situației din Ucraina. Cine este de vină pentru încălcarea Acordului de la Minsk

OSCE, raport asupra situației din Ucraina. Cine este de vină pentru încălcarea Acordului de la Minsk

Raport devastator al OSCE cu privire la situația din Ucraina. Regiunea Donbas este un câmp de luptă, iar Acordul de la Minsk nu mai reprezintă nimic pentru ambele tabere combatante. Atât ucrainenii, cât și pro-rușii din Donețk și Luhansk încalcă armistițiul asupra căruia s-a convenit în 2015.

Organizația pentru Securitate și Cooperare (OSCE) a publicat raportul misiunii de monitorizare a situației din estul Ucrainei. Experții OSCE au constatat un număr record de încălcări ale armistiţiului şi au denunţat obstrucţionările tot mai numeroase în calea activităţii observatorilor.

Kievul și insurgenții se acuză reciproc

De mai multe săptămâni, Kievul şi insurgenţii se acuză reciproc de înmulţirea confruntărilor. Pe fondul escaladării luptelor, Moscova a desfăşurat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, alimentând temerile privind declanşarea unei operaţiuni militare de amploare.

„Numărul de încălcări înregistrate în timpul ultimelor două săptămâni a atins cel mai ridicat nivel de la începutul anului, fiind de trei ori mai ridicat”, a anunţat OSCE într-un comunicat de presă. De asemenea, misiunea desfăşurată în zona de conflict a deplâns „o creştere semnificativă a restricţiilor şi obstacolelor asupra libertăţii de deplasare”, subliniind că nouă zboruri ale dronelor sale cu rază de acţiune lungă au fost „afectate de interferenţe”.

Situaţia de pe front s-a deteriorat rapid la începutul anului, după ce armistiţiul a fost respectat o perioadă excepţional de îndelungată în a doua jumătate a anului 2020. Rusia a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. Kremlinul insistă că desfășoară manevre militare determinate de agresivitatea NATO şi a Ucrainei.

Pe de altă parte, Kievul se teme că Moscova caută să provoace un casus belli pentru a încerca să justifice o operaţiune armată. De altfel, Rusia chiar a avertizat că va sări în apărarea cetățenilor săi din Donbas, în cazul unei ofensive din partea Ucrainei. Da, cetățeni, fiindcă Federația Rusă a acordat sute de mii de paşapoarte locuitorilor din Donețk și Luhansk. Peste 10 milioane de etnici ruși trăiesc în estul Ucrainei.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și