Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunță că o nouă tranșă de vaccin Vaxzevria, dezvoltat de AstraZeneca, sosește duminică, 18 aprilie, în România.
Cele 139.200 doze vaccin Vaxzevria vor ajunge duminică, 18 aprilie, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, informează sursa citată. Transportul acestora este asigurat de firma producătoare, dozele de vaccin fiind aduse în București pe cale terestră.
„Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului «Cantacuzino» este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman”, mai informează CNCAV.
În România au ajuns până în prezentt 1.378.000 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, din acestea fiind folosite începând cu data de 15 februarie, 449.611.
De asemenea, până în prezent 409.792 de persoane au fost imunizate în țara noastră cu vaccinul dezvoltat de AstraZeneca. În total au fost raportate 5.724 de reacții adverse de către persoanele imunizate cu acest ser.
Autoritățile din România au anunțat recent faptul că vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca se poate face fără programare. Demersul acestora a venit în contextul în care peste 200.000 de români își anulaseră programarea la vaccinare pe fondul controverselor privind efectele adverse, respectiv trombozele.
Însă expertul în sănătatea publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a explicat că riscul de a muri de coronavirus este de 200 de ori mai mare decât cel de a muri din cauza trombozelor cauzate de vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.
„În cazul în care sunteți vaccinat cu vaccinul AstraZeneca, riscul de a muri din cauza trombozei ca efect advers extrem de rar este de 200 de ori mai mic decât riscul să muriți din cauza infecției COVID-19 în cazul în care nu sunteți vaccinat”, a explicat expertul.