Google Earth lansează o nouă funcție, numită Timelapse, care va permite utilizatorilor să vadă cum s-a transformat o regiune într-o anumită perioadă de timp. Actualizarea este apreciată de firma tehnologică drept cea mai mare actualizare pentru Google Earth din 2017.
Peste 24 de milioane de fotografii realizate de sateliți și colectate de Google dezvăluie schimbarea rapidă pe care a suferit-o lumea noastră în ultimele decenii. Utilizatorii vor putea examina dovezi reale ale schimbărilor climatice, semne ale expansiunii agricole și răspândirea extinsă a metropolei urbane în plină expansiune.
Google Earth permite oamenilor să vadă orice parte a lumii în 4D. Imaginile istorice de la NASA și UE au fost introduse în platformă pentru a le permite oamenilor să compare cum arată o regiune în comparație cu anii trecuți. Utilizatorii vor putea accesa funcția Timelapse din Google Earth și pot merge în orice loc de pe planetă pentru a vedea schimbarea acesteia în timp. Acestora li se vor prezenta o varietate de colecții în domenii care pot fi de interes și informații despre setul de date disponibil.
Programe prin satelit, precum Landsat, conduse de NASA și US Geological Survey (USGS) și programul Copernicus condus de către UE, au furnizat datele cu care Google a realizat Timelapse.
Compania Google a transmis că va fi deschisă și colaborării cu alte agenții spațiale care ar putea avea mai multe imagini din satelit disponibile, cum ar fi JAXA și ISRO.
Dezvoltatorii Timelapse spun că nu există restricții cu privire la locul în care o persoană poate privi, cu rezoluția și claritatea unei rezoluții suficient de scăzute pentru a nu prezenta un risc de securitate. Prin urmare, bazele militare și alte zone confidențiale nu vor fi eliminate sau ascunse.
Google Earth a lansat peste 800 de videoclipuri din datele Timelapse pentru ca publicul să le poată vizualiza fără a fi nevoie să le caute pe Google Earth, care vor fi publicate pe YouTube.
În Timlepase se pot observa creșterea orașului Las Vegas, cu cea mai rapidă expansiune din SUA în ultimele decenii, evoluția pădurilor care dispar pe zi ce trece, dispariția ghețarilor etc.
„În timp ce priveam ce se întâmplă, au apărut cinci teme: schimbarea pădurilor, creșterea urbană, temperaturile crescute, sursele de energie și frumusețea fragilă a lumii noastre”, transmite Google.
Un Timelapse al Google earth arată cum s-a dezvoltat Capitala României în ultimele patru deceniu în ceea ce privește construcțiile, dar și zonele verzi.